Himoliikunta | Voiko treenata varastoon?

Mitä tehdä silloin, kun on kiireinen viikko eikä kerkiä treenata? Kannattaako treenata ”varastoon”?

 

Aika peruskyssäri – ja ilmiö treenimaailmassa. Moni meistä tuppaa ajattelemaan jotakuinkin niin, että ”kun ensi viikolla en pääse treenaamaan, niin treenaan nyt sitten vähän enemmän”.

 

Yleensä siihen on pari syytä:

a) Pelätään painon kertymistä hetkellisen treenipaussin johdosta.

b) Pelätään kunnon romahtavan viikossa-parissa.

 

Toteutuvatko kohdat a ja b väistämättä?

Tämä riippuu itsestäsi:

a) Heitätkö lekkeriksi ruokailut ja annat paukkua mitä vaan, koska elämästä pitää voida nauttia

b) Oletko perusaktiivinen lomallasi (tai vastaavalla) vai elätkö superpassiivisesti nolla-aktiviteetilla

Avaimet ovat siis sinulla. Mutta yksi asia on varmaa: etukäteen ei kannata stressata sellaista, joka ei ole vielä tapahtunut. <3

 

himoliikunta

 

HIMOLIIKUNTA | KAIKKEA EI VOI KONTROLLOIDA

Onkin tärkeää ymmärtää ja hyväksyä se tosiasia, että elämäntilanteet ja päivärytmit vaihtelevat. Tämä on mielestäni itseasiassa yksi avaintekijä.

 

Ajat vaihtelevat – elämää ei voi liikaa kontrolloida.

Treenimäärien tai ruokien pitäminen samana päivästä ja viikosta toiseen on melko haastavaa, koska elämää tapahtuu. Elämä saattaa heitellä meitä erilaisilla ylläreillä tai ekstrapuuhalla juuri silloin, kun olimme aamulla pakanneet treenikassin, kiikuttaneet sen mukaan ja miettineet kerrankin jäävämme jopa saunaan treenin päätteeksi.

Jos ylläreitä ei järkkää elämä yleisesti, niin sitten se on työ-, koulu-, lemmikki-, perhe- tai muu elämä. Joku kerta kyllä- tällöin auttaa asenne ja oma suhtautumisesi asiaan: yolo. <3

Joskus tiedämme toki etukäteen, että esimerkiksi ensi viikosta tulee kiireinen. Tai edessä saattaa olla reissu tai muutoin kiireinen ajanjakso.

Emme välttämättä pääse treenaamaan tai syömään omia normiruokiamme. Tällöin helposti treenaamme ”varastoon”, kun nyt kerta on mahdollista – ensi viikolla kun ei sitten pääse treenaamaan.

Voiko liikuntaa harrastaa varastoon?

 

himoliikunta

HIMOLIIKUNTA | MITEN ONNISTUT VARASTOIMAAN LIIKUNTAA?

Varaston treenaaminen ei oikeastaan tuo mitään muuta, kuin väsymystä. Varastointi on hyvä ajatus silloin, jos kyseessä on vaikka raha. Tai liiallinen tavaramäärä ympärillä. Tai hillo. 🙂

Rahaa voi laittaa pankkiin, tavaran kaappiin ja hillon purkkiin. Sieltä ne voidaan ottaa käyttöön heti tarvittaessa.

Liikuntaa ei.

 

Liikkua ei voi varastoon. Joten siitä ressaamisen voi unohtaa.

Henkisesti siitä voi olla jonkinsortin hyötyä, sillä ehkä se rauhoittaa mieltä hetkellisesti. Kuitenkaan varastoon liikuttua treeniä ei voi vapauttaa purkista seuraavalla viikolla ja vapauttaa hikeä ja kaloreita valloilleen niin halutessaan.

Toisaalta voisi tietenkin ajatella treenaavansa ennen kiireistä viikkoa normaalia enemmän ajallisesti tai tiheämpään. Ja ikäänkuin palautua treenistä sitten kiireviikolla. Tätä menetelmää ja sen takoituksenmukaisuutta on hyvä pohtia omalla kohdallasi:

 

Mikä on tavoitteesi liikkumiselle? Miksi haluat liikkua varastoon? Mitä saavutat hetkellisellä treenistä saavutetulla uupumuksella?

 

HIMOLIIKUNTA | VARASTOON TREENAAMINEN EI AUTA PAINONHALLINNASSA

Puhun nyt tässä yhteydessä paljon himoliikkujista. Koska usein tällaisen taustalla on himoliikunta. Ja himoliikunta yleensä liittyy alussa mainitsemiini kahteen asiaan.

Toisaalta voin sanoa työkokemuksen kautta, että homma koskee usein myös pakkoliikkujia. Liikunnan suorittamatta jättäminen kun tuo huonon omantunnon.

Suotta, kaverit. <3

Varastoon treenaaminen ei auta painonhallinnassa, sillä energiankulutus ei voi jatkuvasti kasvaa. Yleisesti jo ihan siksi, että ilman riittävää lepoa treeniteho laskee mitä kauemmin kestollisesti treenaat kerralla.

Esimerkki ryhmäliikuntamaailmasta: tykitetään BodyCombatia, BodyPumpia ja spinningiä putkeen, kun ensi viikolla ei sitten pääse. Käsi sydämellä: kuinka moni jaksaa pitää tehoja yllä useamman tunnin niin, että syke, kulutus ja siten treenin tehokkuus ovat huipussaan?

Ajatellaan, että jaksaisi.

Kulutus olisi kyseisillä treeneillä jotain (henkilön elopainosta ja kuntotasosta riippuen) 1500-2200 kCal luokkaa (keskivertonainen) tai 2200-3500 kCal (keskivertomies). Toki nämä ovat arvioita.

Yksinkertaistamisen vuoksi oletetaan perusaineenvaihdunnan pysyvän vakiona, joten se jätetään tarkastelun ulkopuolelle.

 

himoliikunta

 

Todellisuudessa perusaineenvaihduntaan vaikuttaa moni asia, kuten ruokailun makroravinnejakauma (kuinka paljon hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja ruokavalio sisältää), arkiaktiivisuus, unenlaatu ja kesto, vedenjuonti, nikotiini- ja kofeiinituotteiden jne. käyttö. Muun muassa.

Jos esimerkin naishenkilö ja normaalisti tekisi saman setin 3 krt viikossa, niin häneltä kuluisi liikuntaan kolmena päivänä 4500-5400 kCal. Mieheltä 6600-9600 kCal.

Täytyy myös ottaa huomioon, kuinka paljon energiaa kyseiset henkilöt syövät päivittäin.

Oletetaan, että nainen syö 2500 kCal ja mies 3200 kCal per päivä.

Kolmen päivän aikana esimerkkinainen siis söisi 7500 kCal ja esimerkkimies 9600 kCal. Esimerkkinainen olisi treeniensä jälkeen ”plussalla” 2100-3000 kCal ja mies 1-3000 kCal.

Mikäli tähän lisätään vielä yksi samanlainen treenisetti (vastaavanlainen treenipäivä määrineen), niin naisen energiansaanti olisi plussalla 600-1200 kCal ja mies -2200-200 kCal.

Miehen tapauksessa siis tapahtuisi potentiaalista pientä rasvan palamista. Toki olettaen yhä, että muut seikat ovat vakio ja jätetty tarkastelun ulkopuolelle. Todellisuudessa tämä ei ole näin yksinkertaista.

 

YHDEN RASVAMASSAKILON SULATTAMINEN VAATII 7000 KCAL ENERGIAVAJEEN

7000 kCal. Sen verran energiaa vaatii yhden rasvakilon kerryttäminen tai ”polttaminen” elimistössä.

Mikäli siis kerrytät kilon lisää rasvamassaa lisää olet syönyt 7000 kCal yli kulutuksesi. Mikäli menetät rasvamassaa yhden kilon, olet kuluttanut 7000 kCal enemmän, kuin olet syönyt.

Aina harvoin tällaista 7000 kCal vajetta saavutetaan pelkästään liikunnalla. Sen sijaan ruokailu on tässä avainroolissa. Se yhdistettynä liikuntaan takaavat varmoja tuloksia, mitä todennäköisimmin.

Painonhallinnan kannalta ei siis välttämättä ole optimaalista rääkätä itseään kiireviikkoa edeltävällä viikolla määräänsä enempää.

Lisäksi treeniviikkoa seuraava viikko menee helposti väsyneenä kaikesta treenistä. On todettava myös, että kiireisellä työviikolla energiatasojen on hyvä olla huipussaan (optimitilanne), sillä hyvin palautuneena sitä vaan jaksaa töitään paremmin.

 

Ihminen ei ole kone, eikä pidäkään olla ja kokonaisuus ratkaisee. Aina.

 

Rasitusta on muutakin, kuin fyysistä, treenillä aiheutettua, rasitusta ja työstressi on yksi suuri kuormittava tekijä. On siis hyvä ottaa huomioon KOKONAISUUS. Lisäksi hoocee treeniviikko + hoocee työviikko on helposti yhtäkuin väsynyt seuraava viikko. Mene siinä sitten taas treenaamaan. 😉

 

himoliikunta

HIMOLIIKUNTA | 5 HYVÄN MIELEN VINKKIÄ SINULLE 

1. On turha rääkätä itseään etukäteen kiireisen viikon alle. Kannattaa ennemmin harkita tekevänsä joitain tietoisia valintoja ruokailupuolella.

2. Keho on kokonaisuus. Mieti kokonaisrasitusta. On olemassa muutakin kehoa kuormittavaa, kuin fyysinen treeni. Myös mentaalipuoli vaikuttaa.

3. Ole armollinen itsellesi: kaatuuko homma viikkoon? Tai kahteen viikkoon? Ja ennenkaikkea mieti MIKÄ siihen kaatuu? 😉

4. Lisäksi aina on mahdollista tehdä jotain reissulla – jos kerta jotain on ”pakko” tehdä. Ota lenkkikengät ja käy kävelyillä, haasta joku työkavereista mukaan. Tai hyötyliiku ja kävele siirtymät. Tai tee treeni hotellihuoneessa. Tähänkin on monia ohjelmia löydettävissä esim. YouTubista.

5. Ota reissut positiivisina kokemuksina: kerrankin lepoviikko! Mitäs jos venyttelisitkin iltaisin hotellihuoneessa, altaalla tai nurtisilla? Tai nauttisitkin vain maisemista, eläisit hetkessä? Nauttisitkin siitä, kun kierrokset saavat laskea. Lepoviikko voi tulla ihan tarpeeseen. 🙂

 

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!! ❤️
x Kipa

 

Edellinen kirjoitukseni:

Milloin saa treenata flunssan jälkeen?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

coachingkira

<3

(Visited 1 016 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

2 vastausta artikkeliin “Himoliikunta | Voiko treenata varastoon?”

 1. Kiitos kiira koitan ottaa tästä neuvosta vaariin. ahdistaa hieman jo nyt ensi viikko kun menen iittiin mökkireissulle keskelle korpea neljäksi päiväksi. salitreenit jää! tosin otan mukaan kuminauhan, leuanvetokuminauhan ja 3kg käsipainot ja 5kg kahvakuulla ehkä niillä pärjää? ja YouTubesta kehonpainovideot kehiin. ei kai kunto romahda? aamulenkit ja joogat rutiinina myös eli lomailuksi ei mene viikko mutta ”kunnonpainoja” jää silti ikävä. syömiset muuttuu myös mitä keittiöstä tulee tosin omat protskut ja puurohiutaleet otan mukaan.,

  • Moikka Ninna!

   Kiitos kommentistasi. 🙂 Pärjäät _todella_ hyvin noilla välineillä, joita otat mökille mukaasi. On myös _todella_ ookoo ottaa välillä vähän iisimmin ja kerätä voimavaroja taas lomailun jälkeisille päiville. On hyvä muistaa, että liikunnan tulee tuoda energiaa eikä viedä sitä. <3

   Kuntosi ei kerkiä millään romahtamaan neljässä päivässä, koska et lepää laakereillasi koko neljää päivää. Don't worry, nyt vain nauti mökkeilystä hyvällä omalla tunnolla. Olet sen ansainnut. 🙂

   x Kipa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 11
Tykkää jutusta