Viekö kesän valo yöunet? Top-5 konstini, joilla lamppu sammuu

Ah, kesä ja …valo! Ketkä kaikki kukkuu?

Olen tosi valoherkkä. Kesä on ihanaa aikaa, mutta rehellisesti myös itseasiassa tosi väsyttävää: onko täällä muita, jotka ovat superherkkiä kesäöiden valolle?

Keskimäärin nukahtamiseni kesäaikaan on jopa 2-3 tuntia myöhempään, kuin talvipimeinä. Pimeään aikaan uni tulisi helposti jo 20-21 aikaan, kun tällä hetkellä sitä vielä klo 23 aikaan istuu helposti lukemassa tyyliin koiranpentukirjaa (joo, Bosse tulee PARIN VIIKON KULUTTUA! 😀 )

Toinen on aikaisin herääminen.

Viime kuukausien sisään olen herännyt väistämättä ennen klo 6, yleensä 5.15 tai 5.45 hujakoilla eikä unen päästä saa enää kiinni. Käytännössä haaste ei ole aikaisin herääminen, vaan yöunien lyhtentyminen olennaisesti (1-2 h) verrattuna aikaisempaan.

Ja kyllä mä myönnän: tuntuuhan se. Kyllähän sitä väsyttää minuakin, jos ja kun ei unen päästä saa kiinni. <3

Ketkä kaikki muut kukkuvat kesät? Käsi ylös!

 

yöunet

Yöunet| Millä varmistat nukahtamisen?

Millä sitten varmistaa, että lamppu varmasti sammuu? Mitä keinoja sinulla on?

Itselläni on kuusi keinoa saada paremmin unta palloon. Toki aina voidaan kysyä työjärjestelyistä: onko pakko tehdä yrittäjänä töitä, eikö jotain voisi jättää pois tai mitä voisi tehdä toisin jne.

On, minun on oltava yrittäjä – päivääkään en vaihtaisi pois, sillä tämä on suuri osa minua. Kyllä, voisin jättää jotain pois, mutta en halua. On niin siistiä just nyt. Valinta on siis tehty. 😀 Voisinko tehdä jotain toisin? Varmasti!

Tällä hetkellä diggaan vaan niin hirmuisasti sitä kaikkea, mitä teen, että haluan pitää tämän vähän aikaa juuri tällaisenaan. Toisaalta tiedän samalla, että kesä on ohimenevää. Tästä valosta haluaa nauttia nyt, kun sitä on. <3

Taaskaan ei voi korostaa liiaksi sitä, että olemme yksilöitä. Siksi omat kikkani eivät kiveen hakatusti toimi kaikille, mutta toivottavasti joillekin niistä on apuja. Vinkit eivät muuten ole paremmuusjärjestyksessä, vaikka ovatkin numeroitu. 🙂

 

Top-5 niksini

1. Siirrä treenejä aikaisemmiksi

Tämä on muuten ollut yksi todella tärkeä seikka. Minulla oli aikoinaan Esportin myöhäisimmät tunnit, ne klo 19-20 alkavat. On ollut helpottavaa siirtää tunteja alkavaksi klo 16-18 hujakoilla. Näin ollen kroppa pääsee laskemaan kierroksia iltaa varten hyvissä ajoin.

Kirjoitin juuri muuten vireysrytmistä ja sen mukaisesta treeni- ja ruokarytmistä täällä. Olen itse aamuihminen, joten ei ihmekään, että treenin aikaistaminen on jeesannut!

Toisaalta koska päiväni ovat melko täynnä puuhaa saattaa joskus tuntieni jälkeen olla vielä yksi valmennus, kuten eilen. Eilen tosin oli ensimmäinen tapaaminen eli istuimme vain alas ja hahmottelimme valmennuspaketin sisältöä.

Tällaisina iltoina pääsen kotiin vasta 21.30-22 aikaan eli väistämättäkin unillemeno vähän siirtyy.

yöunet

2. Nukahtamisajan lyhentäminen

En tykkää (ylläri) pyöriä sängyssä ja patistaa unta tulemaan, etenkin kun tiedän seuraavana päivänä olevan aikainen herätys. Esimerkiksi eilen tiesin, että unta olisi hyvä saada palloon mahdollisimman aikaisin, sillä aamulla aikaisin olisi lähtö Loviisaan työkeikalle. Sitä ennen auto pitäisi hakea lainaan.

Tällöin avuksi itselläni toimii melatoniini. Minulla on käytössäni reseptivapa 1,9 mg melatoniini. Melatoniinia erittyy kesäisin vähän vähemmän, kuin pimeään aikaan, ja sen kyllä huomaa.

Mikä melatoniinin plussana on se, että se ei aiheuta riippuvuutta. Mikä siinä taas ei ole niin hienoa on se, että se kyllä nopeuttaa nukahtamisaikaa. Mutta se ei vaikuta suotuisasti syvään tai REM-uneen, eli oikeastaan unenlaatuun se ei juurikaan jeesaa.

 

yöunet

3. Pitkäkestoista hiilaria illalla

Vähähiilarisuuden palvonta ja hiilihydraattien välttely on tehnyt monilla ihmisillä sen, että nukahtaminen on saattanut vaikeutua. Toki nukahtamisvaikeudet ovat helposti muutaman tekijän summa, mutta yksi voi olla myös se, että et syö tarpeeksi hiilaria.

Jos olet tosi heikkouninen, niin kokeile lisätä iltaan sellaiset 30-40 g hitaasti imeytyvää hiilihydraattia 1-3 tuntia ennen nukkumaan menoa.

Vasten yötä nautitut hitaat hiilihydraatit rauhoittavat kroppaa ja mieltä erityisesti serotoniini- ja melatoniinihormonien tuotannon kautta. Ne myös pitävät verensokerin tasaisena läpi yön.

Jos taas syöt nopeita hiilihydraatteja yötä vasten, verensokeri hyvin todennäköisesti heilahtelee öisin. Käytännössä tämä johtaa usein rauhattomaan uneen, sillä aivot saavat liikaa energiaa. Saatat jopa nähdä painajaisia ja heräillä pitkin yötä.

Hitaita hiilareita sisältävät esim. kaurapuuro, täysjyväviljat, tumma riisi/pasta, kasvikset, kuidut ja marjat.

 

yöunet

4. Skarppina nautintoaineiden kanssa

Jos tiedän, että on tulossa töiden, treenailujen tai tuntien suhteen raskas viikko, niin vältän tiettyjä nautintoaineita. Tässä asiassa teen, niin kuin saarnaan (eli luennoin: pidän uni ja palautumisluentoja).

Otetaan esimerkiksi alkoholi. Monihan saattaa yhä uskoa yömyssyn voimaan. Itseasiassa alkoholi saattaa helpottaa nukahtamista kyllä. Mutta se itseasiassa heikentää unenlaatua. Yksi alkoholiannos saattaa heikentää yöunen laatua, sillä se siirtää syvään uneen siirtymistä.

Siksi on hyvä pohtia myös, tarvitseeko todella ja kuinka usein edes yhtä holiannosta.

Kirjoitin myös vireysrytmiä käsittelevässä kirjoituksessa kofeiinin puolittumisajan olevan 3-7 tuntia, joten on myöskään kofeiinituotteita en nauti klo 16-17 jälkeen.

 

5. Rauhoita tilanne

Aloitan mentaalipuolen rauhoittumisen jo hyvissä ajoin. En siis itse tee hengitys- enkä meditaatioharjoituksia. Ne eivät ole oma juttuni.

Teen kuitenkin tietoisen valinnan olla kiirehtimättä esimerkiksi tuntieni jälkeen. Kun tulen kotiin, en enää visko kärsimättömästi laukustani tavaroita jonkin omia paikkojaan muistuttavaa kohtaa, vaan otan rauhassa takkia pois päältä.

Käyn jopa usein keittiössä juomassa jotain takki päällä samalla, kun lasken avaimet keittiön pöydälle.

Nyt viime aikoina olen istunut koneen ääressä vielä iltaisin, koska jonkin verran puuhaa on ollut. Kännykässäni ja läppärissäni on Night Shift -toiminto molemmissa, jolloin laitteiden sininen valo suodattuu pois.

Nyt iltaisin olen myös lukenut Tuire Kaimion Pennun Kasvatus – kirjaa, koska kivahan se on tietää miten tulevaa koiraansa kouluttaa. 😀

Yksi mikä itselläni toimii nukahtamiseen, kuin häkä on äänikirjan kuuntelu. Niissä puhe on ihanan tasaista ja 15 minuuttia riittää. Kyllä uni taas maittaa!

 

Mikäli sinulla on jotain hyviä kikkoja, niin jaa toki! 🙂 Hyviä yöunia kaikille!
x Kipa

 

Edellinen kirjoitukseni:

 

Nyt tänne se normaali aamupala, kiitos!

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

lihava pt

<3

(Visited 775 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

4 vastausta artikkeliin “Viekö kesän valo yöunet? Top-5 konstini, joilla lamppu sammuu”

  1. Kesäyöt ovat hankalia minullekin. Yritän treenata aiemmin ympäri vuoden ja syön hiilareita iltaisin. Kesällä käytössä on lisäksi pimennysverhot ja silmälaput, mutta olen sellainen kuumakalle että silmälapuista tulee kyllä nopeasti hikipyyhe. 😀

    http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/

    • Haha, sama: tällaisena hikipirkkona silmälaput lämmittäisivät lisää. Nimimerkillä viime yö taas puolihiessä. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 4
Tykkää jutusta