Uni | Tärkein tekijä painonpudotuksessa – lue miksi!

UNI | JOS PITÄISI NIMETÄ TÄRKEIN TEKIJÄ PAINONPUDOTUKSEN KANNALTA

Tuli kerran hyvä kysymys yhdellä keskustelupalstalla siitä, että jos pitäisi valita yksi tärkein tekijä painonpudotuksessa, niin mikä se olisi.

Tää oli oikeasti hyvä kysymys! Mä pidän pääkaupunkiseudulla hyvinvointiluentoja ja yksi aihe nousee kautta rantain suosituimmaksi aiheeksi muiden ohella. Nimittäin uni. Viime aikaisista luennoista 90 % on koskenut unta, virkeyttä ja unen merkitystä laadukkaan arjen elämiseksi.

Vaikka painonpudotus ja -hallinta on aina kokonaisuuksiensa summaa, niin mielestäni laadukas ja riittävä uni on se tärkein tekijä painonpudotuksessa. Ja itseasiassa monessa muussakin asiassa.

 

Nykyään olemme kiinnittäneet huomiota niin tiiviisti – jopa liikaa –
valmiisiin ravinto- ja treeniohjelmiin,
että se tärkein on jäänyt taustalle: uni.

 

Kaikenlaista vähähiilarista ja runsasproteiinista, lisäravinnetta, pussikeittodieettiä, dieettiä, nesteenpoistajia, liikuntaa, arikiliikuntaa, ateriarytmitystä, välipaloja, stressin- ja ajanhallintaa jne. suositellaan tuhottomasti. Unta sen sijaan harvemmin ihan siinä listan kärkipäässä – joskin ohimennen mainitaan, että muista laittaa älylaitteet tarpeeksi ajoissa sivuun ennen nukkumaan menoa.

Miksi? Eikö uni ole trendikästä? Senhän pitäisi olla päällikkötrendien äititrendi. Mediaseksikkyyden alfaseksikkyys. Mutta ehkei se vaan ole. 😀

 

uni
Väsyneenä mielitekoja on vaikeampi vastustaa.

UNI |5 SYYTÄ OTTAA UNTA PALLOON

Aihe on tosi laaja ja tästähän saisin sepitettyä ties kuinka monta sivua. Mutta koitan nostaa pointit esiin suht ytimekkäästi. Kysäise vielä kommenteissa tarkentavia kysymyksiä, mikäli jokin jää askarruttamaan tai painamaan mieltä. 🙂

 

 1. LIIAN VÄHÄINEN UNI HEIKENTÄÄ RASVANPOLTTOA

Painonpudotuksen ideana on polttaa ylimääräistä rasvaa kehosta. Proteiini on saanut megasuuren roolin painonpudotuksessa nykypäivänä. Proteiini on niin tärkeää painoa pudotettaessa lähinnä siksi, että riittävällä saannilla varmistetaan mahdollisimman hyvin lihasten säilyminen energiavajeessa.

Mutta ihan yhtä lailla, kun sieltä kaupasta roudataan roheiinia, niin omalla hyvinvointilistalta pitäisi löytyä myös uni.

Kahdeksan tunnin yöunet voivat viimeisimpien tutkimusten mukaan
olla hyvin tehokas keino varmistua, että laihtuessasi
menetät rasvaa etkä lihasta.

 

Miten liian vähäiset yöunet sitten heikentää rasvanpolttoa?

Yksi tekijä on simppelisti stressi. Unenpuute lisää kropan stressihormoni kortisolin erittymistä. Kortisoli on tässä tapauksessa kinkkinen hormoni siksi, että se lisää rasvan varastoitumista ja kiihdyttää lihasten hajoamista. Liian vähäiset yöunet myös lisäävät insuliiniresistenssiä.

Insuliiniresistenssi tarkoittaa tilaa, jossa insuliinin vaikutus on heikentynyt ja vereen jää tarkoitettua enemmän sokeria -> verensokeri nousee.

 

uni
Väsyneenä ei vaan jaksa. Fyysinen aktiivisuus vähenee ja aineenvaihdunta menee lukkoon.

2. VÄSYNEENÄ EI JAKSA

Väsymys vähentää arjen aktiivisuutta. Väsyneenä ei vaan jaksa tai ei huvita. Tai sitten treenit tulee skipattua, koska nyt ei vaan jaksa. Ja hommaa ei yhtään auta se, että itseään rupeaa ruotimaan luuseriksi, koska ei mennytkään treenaamaan.

 

Et ole luuseri tai laiska, vaan olet väsynyt.

 3. VALVOMINEN LISÄÄ AIKAA MYÖS SYÖMISELLE

Valvominen ei vain vähennä yöunia, vaan lisäksi tuo meille valveillaoloaikaa lisää myös syömiseen. Jos olet esimerkiksi syönyt iltapalan 20-21 aikaan ja kukut vielä 23-24 aikaan, niin nälkä saattaa iskeä. Tällöin helposti tulee syötyä. Päivittäinen energiansaanti ja sen normitarve saattaa jopa ylittyä.

Tähän kun liittää esimerkiksi tunnesyöntiä tyhjään oloon, syömistä tekemisen puutteeseen tai ”mun omaa aikaan” liittyvää rentouden tavoittelua, niin usein mieli ja sen jälkeen käsi saattaa hamuta jotain syötävää.

Kun meitä väsyttää aivomme kaupaavat jotain nopeeta piristettä. Kyllä me tiedämme: se on sitä sokeripitoista, höttöleipää tai sitten ihan mikä tahansa, mikä saa sut piristymään.

Väsyneenä sinun on vaikea kamppailla mielitekojasi vastaan. Yksi huonosti nukuttu yö vaikeuttaa painonhallintaa seuraavat kaksi päivää.

Lisäksi yökukkujien on huomattu syövän vuorokaudessa jopa 200-400 kCal enemmän.

 

uni
Yksi huonosti nukuttu yö vaikeuttaa painonhallintaa seuraavat kaksi päivää.

 

 4. LIIAN VÄHÄISET UNET HÄIRITSEVÄT KYLLÄISYYSHORMONIEN TOIMINTAA

Kyllähän me tiedämme, että uni muuttaa hormonitoimintaa. Sitä toitotetaan paljon. Mutta miten se sitä tekee? Painonpuotuksen kannalta olennainen on sellainen hormoni, kuin greliini. Greliini on hormoni, joka stimuloi nälkää ja ruokahalua ja nopeuttaa vatsalaukun tyhjenemistä.

Sitä erittyy mahalaukussa ja sitä pidetään syömiskäyttäytymistä laukaisevana hormonina. Univaje nostaa greliinihormonipitoisuuksia kropassa -> potentiaalinen riski syödä enemmän. Riski kuulostaa nyt vähän hasardilta, mutta you know what I mean. 😀

Toinen olennainen hormoni on leptiini. Leptiini syntyy meidän ihmisten rasvakudoksessa. Leptiini on greliinin ohella yksi tärkeimpiä kehon ruokahalua ja painoa säätelevä hormoni. Univajeessa leptiinihormonin tuotanto vähenee. Leptiinitasojen laskiessa meille syntyy nälän tunne.

Nälän tunne saa meidät taas usein syömään.

 

uni
Riittävät yöunet vähentävät stressitasojen määrää elimistössä.

5. UNIVAJE HEIKENTÄÄ LÄMMÖNTUOTANTOA – ELI KALORIEN KULUMISTA

Viides, muttei vähäisin syy nukkua on elimistösi lämmöntuotanto. Se heikentyy univajeessa. Elimistös siis konkreettisesti säästelee energiaa. Paljon puhutaan säästöliekistä. Voit lukea kirjoitukseni säästöliekin selättämisestä täältä.

Onkin mahdollista, että elimistösi ”säästöliekki” on yksinkertaisimmillaan univajetta ja sen mukanaan tuomia erinäisiä pikkukivoja juttuja. Esimerkkinä kohta 2: univajeessa kun ei vaan jaksa. Väsyneenä olet myös inaktiivisempi johtuen kehosi lämpötilan laskusta.

 

Eli voisiko tästä vetää johtopäätöksen, että uni kuntoon ekana? 🙂 Tämä on oma suositukseni. Kuten sanottu, painonpudotus, painonhallinta ja hyvinvointi ylipäätään on kokonaisuus. Mutta uskallan väittää, ettei valmiista treeni- tai ruokavalio-ohjelmista ole sinulle hyötyä, jos niitä ei kirjaimellisesti jaksa noudattaa.

 

Perusasiat siis kuntoon – ja voi hyvin! <3
x Kipa

 

 

 

Edellinen kirjoitukseni:

Ilon kautta | Lokakuun teema: Hyvä minä!

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi

<3

(Visited 692 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

2 vastausta artikkeliin “Uni | Tärkein tekijä painonpudotuksessa – lue miksi!”

 1. Olet oikeassa siitä, että unen tärkeydestä painonpudotuksessa ei liiemmin puhuta tai ainakaan tarpeeksi. Hyvä postaus, sai itsenikin miettimään jospa menisi tänä iltana aikaisemmin sänkyyn, unen tärkeyttä ei arjessa tule tarpeeksi mietittyä. 😀

  • Joo, puhutaan todella vähän. Sitä kytätään ennemmin ihan muita tekijöitä jopa stressiä – joskin helposti unohdetaan, että uni ja stressi liittyvät hyvin vahvasti toisiinsa.

   Ihan sikakiva, jos postaus sai ajattelemaan asiaa omalla kohdallasi, ihanaa! <3 Tuliko mentyä aikaisemmin sänkyyn? 😀

   Kiitos kommentistasi!
   x Kipa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta