Terveysvoimaantuminen | Omilla valinnoillasi pystyt vaikuttamaan terveyteesi

Terveysvoimaantuminen | Ihminen voi itse vaikuttaa hyvinvointiinsa

Tulipa tällainen artikkeli vastaan eräänä päivänä, jonka aiheena on: ”Astman, reuman, suolisto-ongelmien takana ruokavalio – Lääkärit antavat väärää tietoa”, josta laitoin Terveysblogiin ja sen Facebook-sivustollekin tämän saman ajatuksenjuoksun.

Artikkelissa todetaan, että ”ruoka-aineyliherkkyydet ovat todella tavallisia. Ne eivät suinkaan aina näy laboratoriokokeissa, Mäkelä sanoo.”

 

On mielenkiintoista, miten Suomessa yhä mennään pitkälti laput silmillä ruokavalion merkityksen suhteen ja lääkäripiireissä luotetaan puhtaaseen lääketieteeseen.

Ja nyt ei ole kyse siitä, etteikö lääketiede olisi tuonut paljon ja mitä hyvää – vaan kyse on myös siitä, kuinka paljon ihminen itse voi vaikuttaa hyvinvointiinsa ja nimenomaan valinnoilla siitä, minkälaista polttoainetta kehoon solujen rakennusaineeksi menee.

 

Auttaako kiihkomielisyys?

Lehmänmaidon soveltuvuudesta ihmiselle käydään kiivasta keskustelua. Viljojen sopivuudesta käydään kahinaa. Omega-rasvojen suhteista kuhistaan.

Lähtökohtaisesti tulisi kunnioittaa kaikkien omakohtaisia tuntemuksia: joku sietää jotain ruokaa paremmin, joku huonommin. Jollekin joku toinen toimii hyvin, kun se jollekin toiselle on selkeä myrkky. Tämä inhimillisyys olisi hyvä ottaa huomioon myös lääkäreiden keskuudessa: kehon tasapainon löytyminen kun tulisi arvioida aina yksilöllisesti ja ihmisen ominaisuudet sekä elämäntilanne ja -rytmi huomioiden.

Komppaatteko tätä: kun ravintokeskusteluita seuraa, niin joskus keskustelut puolesta ja vastaan saavat jopa kiihkomielisen omien ajatusten ja arvojen puolustamisen. Tällöin unohdetaan helposti kunnioittaa toisen ihmisen näkemyksiä ja kokemuksia. Joskus huomaa, kuinka jotkut henkilöt pitävät omia näkemyksiään automaattisesti parempina. Mikään muu asia ei voi olla toimiva, koska itse ei ole sitä samaa mieltä.

Kiihkomielinen omien näkemysten ajaminen aiheuttaa kanssakulkijoissa lähinnä vastarintaa. On tärkeää, että ruokavalion soveltuvuudesta ihmiselle keskustellaan ihmisen itsensä kanssa ja mielletään kokonaisvaltaisuus: ruokavalio vaikuttaa hyvin monella tavalla ihmisen hyvinvointiin – joskin joskus lääketiede tulee ja auttaa.

 

Terveysvoimaantuminen | Omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa

Loppupeleissä ihminen itse vaikuttaa eniten: rehellinen omien tuntemuksien ja olotilan kuuntelu, asioiden selvittäminen ja erilaisten ruokien soveltuvuuden ahkera testailu itselleen ovat avaintekijöitä. Loppujen lopuksi ihmisellä itsellään on avaimet oman itsensä kuunteluun ja olonsa selvittämiseen.

Mikä tärkeintä: laput tulisi ottaa silmiltä pois ja ymmärtää, että olemme erilaisia. Ruokavalion tulee siksi olla räätälöity henkilön ja oireiden mukaan. 

Buranan ottaminen päänsärkyyn vähentää kyllä särkyä, mutta itse syyn aiheuttajaa se ei poista.

 

Terveysvoimaantuminen | Aina voi tehdä edes pienen jutun

Ja loppuun todettava, että tämä ei mielestäni ole lääkäreiden vika, vaan systeemissä on kehitettävää. Systeemin tulee muuttua niin, että se mahdollistaa kokonaisvaltaisuuden ja funktionaalisen tarkastelun. Myös suurimman osan ihmisistä on pohdittava omaa osuuttaan – löydettävä usko itseemme ja siihen, että omilla valinnoillamme pystymme vaikuttamaan aina edes jonkin verran.

Terveys on monien tekijöiden summa. ❤️
Kipa

*** Seuraa minua ***

FacebookInstagramYouTubeBloglovin

<3

(Visited 555 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta