Painonhallinta | Miksi paino ei putoa & viikonlopun viisaudet

Miksi paino ei putoa?

Hyvä kysymys. Tästä saa muuten jutskailla melkoisasti. Olen yritykseni perustamisen jälkeen (v. 2010) tehnyt työssäni PT:nä erityisesti painonhallintaan ja -pudotukseen liittyvää työtä. Mitä tässä matkan varrella on toden totta oppinut on se, että olemme kaikki hyvin erilaisia: tarkat ravinto-ohjeet tai tarkka liikuntasuunnitelma harvoin kantaa hedelmää.

Miksi näin on?

 

Paino ei putoa | Tarkista sisäinen ohjautuvuutesi

Paino ei putoa, mikäli se ei lähde aidosta halustasi, so. sisäisestä tahdostasi vaikuttaa painoosi. Mikäli painonhallinta tai -pudotus eivät lähde puhtaasti sinun omista tavoitteistasi ei sitä silloin aja sisäinen motivaattori.

Paino ei pitkällä aikavälillä pysy lähtötasoa alempana, mikäli sovellat ulkoapäin johdettuja to do- ja to eat -listoja. Kaikki valmiit ja tarkat listat vievät sinua pois päin omasta itsestäsi, sillä keskityt nimenomaan niihin listoihin – et omaan itseesi ja siihen, mikä sinulle on esimerkiksi tärkeää tai realistista. Ja siksi paino ei putoa.

Tämä koskee lähinnä pitkäjänteisten tulosten saavuttamista – kyllä me parisen viikkoa pystymme puuhastelemaan vaikka millaisten listojen ja pussikeittodieettien kanssa. Pitkällä aikavälillä kuitenkin palaamme todennäköisimmin lähtökuoppiin tai jopa kerrytämme painoa lisää.

On siis oikeastaan turha ympätä väkipakolla kuutta ruokailukertaa päivään, vain siksi, että joku pelottelee sinua aineenvaihdunnan hidastumisella (ei se hidastu NIIIIN dramaattisesti), mikäli päivärytmiisi ja sinulle itsellesi ei vain sovi enempää, kuin 4 ruokailukertaa vuorokaudessa.

Kuulen tätä paljon valmentajien suusta: ”paino ei putoa, koska syöt liian harvoin”.
Mikä on liian harvoin? Ehkä maks. kaksi kertaa päivässä alkaa olla jo harvoin. Se ei myöskään tee suolistolle hyvää syödä niin harvoin. Mutta kolme alkaa olla jo ihan fine – jos se sinulle sopii, jaksat eikä suolisto ole sekaisin. Suosittelen asiakkailleni minimissään neljää ruokailukertaa päivässä. Tällä varmistetaan se, että ruoka on monipuolista, ei tule ähkyä, ei verensokeriheilahteluita ja suolisto rullaa.

 

paino ei putoa
Palkkaa itsellesi sellainen asiantuntija, joka osaa kuunnella sinua ja tarpeitasi.

 

Paino ei putoa | Avuksi asiantuntija-apu

Asiantuntijan avulla kurotaan hommaa perustellusti yhteen ja nivotaan sellainen kokonaisuus, jota viimeisimmän tutkitun tiedon valossa on suositeltavaa kokeilla kohdallasi ja tavoitteidesi mukaan.

Ennustaa ei oikeastaan koskaan voi sitä, miten homma juuri sinun kohdallasi lähtee rullaamaan: aina ykkösellä ei kaikki ruokavalio + liikunta aina mene nappiin – siksi PT onkin juuri pitkän ajan valmennusjakso. Elämäntapamuuttujien on hyvä varustautua vähintään puoli vuotta kestävään muutosjaksoon.

 

 

Miksi paino ei laske, vaikka treenaan ja syön hyvin?

Lainaan tässä nyt hieman Terveysblogiini aikoinaan kirjoittamaa juttua (Treenaan ja treenaan – syyt miksi paino ei laske vaan jopa nousee?). Täydensin kuitenkin tätä tekstiä hieman.

Yleensähän homma menee niin, että meitä purasee terveyskärpänen ja homma lähtee rullaamaan aluksi tosi kivasti. Olet päässyt hyvään alkuun: olet hionut ruokavaliotasi, syöt puhdasta ruokaa, et syö yli tarpeen – olet jopa miinuskaloreilla-, treeni on kulkenut hyvin ja mielestäsi olet tehnyt kaiken mahdollisen mitä vain vaaditaan ”kireämpään” kondikseen.

Sitten tulee päivä, jolloin yksinkertaisesti tajuat, että se hiivatin paino junnaa tai se on pienesti nousussa, kudoksissa tuntuu nestettä, ehkä jopa treenit tökkivät. Missä vika, vaikka kaikki on tehty ”by the book?

Syitä voi olla monia, mutta yleensä homma löytyy jostain seuraavista:

 

OLET TREENANNUT LIIKAA

Kovalla vimmalla aloitettu laihdutus- tai kuntoprojekti lähtee ennennäkemättömällä apinan raivolla ja hyvällä boogiella käyntiin. Homma tuntuu etenevän – aluksi. Sitten alkaa kertyä mystistä nestettä kroppaan, joka tuntuu seilaavan päivästä päivään: välillä olet ihan slimmi ja välillä ihan vesipallo. Missä mennään?

On hyvä muistaa, että kova treeni on aina keholle stressipiikki. Pitkään jatkuneena kuormituksena ilman asianmukaista palauttelua kovaa treenaaminen helposti kääntyy meitä vastaan, sillä kortisolin tuotanto kehossa on koholla. Kroppaan kertyy tällöin helposti nestettä.

On erittäin perusteltua jo hermostollisistakin syistä, mutta erityisesti kokonaisuuden kannalta, että treenien välissä on a) riittävästi palautumista ja b) riittävästi vaihtelua (kevyet vs. raskaammat jaksot).

Aina ei kannata treenata samaa treeniä samalla intensiteetillä.

Kyllähän myös liikkumattomuus kerää nestettä erityisesti jalkoihin: kun emme liiku laskimopaluu jaloista heikentyy, koska lihaspumppu liikuta nestettä.

 

KUNTOSALITREENI KERÄÄ NESTETTÄ?

Lisäksi kaikkien tuntema viisaus siitä, että kuntosaliharjoittelu kerää jonkin verran nestettä elimistöön toki pätee: oletuksena tietenkin, että kuntosalitreeni on sen verran kova, että tumppu tulee pumppiin. Kevyt pikkuhikitreeni ei mittavasti lisää nestettä lihaksiin ja nesteenkertymisessä on silloin jotain muuta taustalla.

On hyvä myös huomioida aloitustaso: jos aloitat kuntosaliharjoittelun ekakertalaisena voit huomata melko nopeastikin tämän, silla alussa kehitys on nopeampaa.

Syy, miksi rankka lihaskuntotreeni turvottaa on se, että kova treeni rikkoo lihaksen rakenteita, eli lihakseen syntyy mikrovaurioita. Nämä voivat aiheuttaa lihaksen turpoamista.

Kasvaneet lihakset myös sitovat enemmän nestettä esimerkiksi ruokavalion hiilihydraateista. Tämä on vain hyvä juttu, jotta palautuminen onnistuu ja treeni sujuu.

 

STRESSAAT

Keho ja elämä ovat kokonaisuus. Stressi ei heti itsessään ole negatiivista, ja koemme myös positiivista stressiä. Haasteita tuleekin silloin, kun nämä kaksi stressin laatua eivät ole tasapainossa.

Stressi voi turvottaa monista eri syistä. Yksi voi olla suoliston heikentynyt toiminta. Lisäksi stressaantuneena palleanseutu voi tuntua pinkeältä, sillä hengitämme pinnallisesti. Olo voi tuntua siksi tukalalta. Miksi elimistöön kertyy helposti nestettä stressin myötä on se, että kehomme lisämunuaiset, jotka säätelevät adrenaliinin määrää, vaikuttavat myös nestetasapainon säätelyyn.

 

SYÖT LIIKAA TAI LIIAN VÄHÄN

Minusta ruokavaliopäiväkirja on loistoväline näihin. Joko ihan perinteisenä paperi- tai vihkoversiona, Excel-taulukkona tai älypuhelimen appiin kirjoitettuna.

Mikäli ruokailusi yhtään askarruttaa, niin suosittelen!

Ei missään nimessä ole välttämätöntä opiskella kaloreita ulkoa – keholle on hyväksi, että emme joka päivä syö samalla tavalla ja samaa energiamäärää.

On kuitenkin hyvä olla pikkuisen seurata syömisten ja kulutuksen tasapainoa: mikä on kulutukseni ja saanhan riittävästi energiaa. Tai tuleeko energiaa enemmän, kuin olin kuvitellut?

Ravintopäiväkirjan idea ei ole näyttää, kuinka luusereita olemme, että tyyliin olemme syöneet iltapäivän aikana pullan, kun väsytti tai himotti joku makea. Sen tarkoitus on olla ihan vain tarkastelutyökalu. Piste.

Paljon puhutaan myös ns. säästöliekistä. Siitä olen kirjoittanut aikaisemmin blogitekstin, jonka voit lukea täältä.

 

NUKUT LIIAN VÄHÄN

Uni on jäätävän tärkeä ihmiselle. Niin tärkeä, että ilman sitä emme yksinkertaisesti selviä hengissä. Olipa dramaattista. 😀

Nesteen kertymisen kannalta uni on tärkeä esimerkiksi aineenvaihdunnallemme ja hormonitoiminnallemme. Lisäksi sen tarkoitus on palauttaa päivän aikana kulutettuja voimavarojamme, jotta jaksamme virkeänä läpi päivät. Liian vähäiset yöunet aiheuttavat myös suolisto-ongelmia, joka helposti ilmenee turvotuksena.

Näin muutamia seikkoja mainitakseni, sillä kyllähän liian vähäinen yöunen määrä aiheuttaa kehossa stressiä. Ja liiallisen stressin terveysvaikutukset tiedämmekin.

Yleensä tuppaamme ajattelemaan, että univaje aiheuttaa ylipainoa. Tämä kuitenkin toimii molempiin suuntiin: yleensä mitä suurempi painoindeksi ihmisellä on, sitä vähemmän tai heikkolaatuisempaa unta hän todennäköisimmin nukkuu. Näissä yleensä syyt löytyvät metabolisista tai elimiellisistä haasteista.

 

SINULLA ON LÄÄKITYS

Eräät esimerkiksi verenpaine-, masennus-, mielialanvaihtelu- ja diabeteslääkeryhmiin kuuluvat reseptilääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua.

Myös tulehduslääkkeet voivat lisätä nesteen kertymistä elimistöön.

Lisäksi sairaudet voivat vaikuttaa, joista viime vuosina eniten pinnalla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta.

Itse uskon, että suurin osa kilpirauhasen vajaatoiminnasta on stressiperäistä. Ei, en ole lääkäri. Kyllä, uskon kehon uupumistilan olevan mahdollista. Ja uupuneen kehon kilpirauhashormonin tuotanto on laskenut väliaikaisesti.

Tämä on hoidettavissa elintapamuutoksilla tai vähintään stressin tai mielenhallinnalla. Tiedän, koska itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja se ”pahenee” joka kerta pitempiaikasen stressijakson myötä. Toki tämä on yksilöllistä.

Mitä kilppariin tulee, niin on pohdittu sitä, mikä on vähentyneen jodioidun suolan käytön osuus kilpirauhasen vajaatoiminnan yleistymisessä. Nähtäväksi jää ja lisätutkimuksia odottaessa.

 

Miltä nämä vaikuttavat? Löydätkö omalta kohdaltasi päteviä seikkoja?

 

paino ei putoa

 

Terveysvalmentajakoulutus | Viikonlopun viisaudet painonhallitsijalle top-3

Tähän loppuun kokosin kolme ”viisautta” pe-la Terveysvalmentajakoulutuksen jälkeen. Tässä toiseksi viimeisellä koulutusjaksolla käsittelimme ravitsemusta ja mm. elämäntapamuutosta.

Ylläpidän Facebookissa viittä painonhallintaryhmää ja jaoin nämä myös siellä. Olkaamme inhimillisiä itseämme kohtaan – näihin kaikkiin on aina jokin järkisyy ja katselkaamme kehoamme uteliain silmin, ei piiskaten tai arvostellen. <3

#inhimillinenote

 

1. Repsahdukset tapahtuvat hyvin usein elämäntapojen muutosten yhteydessä. 

Tärkeintä on suhtautua niihin oppimiskokemuksina. Mieti missä tilanteessa ja mistä syistä se tapahtui. Miten niistä voi oppia?

2. Palkitse itseäsi pienistäkin onnistumisista

Liitä palkinto onnistumisesta poikineseen hyvään oloon ja tuntemuksiin – ei ruokaan.

3. Aseta tavoite ja muista, että sinulla itselläsi on onnistumisen avaimet. 

Aseta tavoite, joka peilaa arvojasi: mikä sinulle on kaikkein tärkeintä elämässä? Ihminen on luontaisesti tavoitteisiin pyrkivä. Hyvien ja kestävien tavoitteiden asettaminen on tehokkaampaa, kun tunnistat mikä itsellesi on tärkeää. Muista, että sinä itse olet muutoksen toteuttaja.

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin, ihanat!

<3: Kipa

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu

 

 

*** Seuraa minua ***

FacebookInstagramYouTubeBloglovin

<3

(Visited 2 876 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

2 vastausta artikkeliin “Painonhallinta | Miksi paino ei putoa & viikonlopun viisaudet”

 1. Tärkeää asiaa, ja niin totta. Itselleni nesteenkertyminen ja turvotus ovat olleet viimeiset pari vuotta todella iso ongelma. On ollut paha sairastelukierre, mikä on ajanut huonoon kuntoon, monta antibioottikuuria. Välillä treeni on kulkenut todella hyvin ja välillä ei ollenkaan, tehnyt vain heikon olon. Olen siksi panostanut enemmän kehonhuoltoon ja rentoon ulkoiluun nyt. Unen tarpeen tiedostan ja nukun yleensä sen 8-9h yössä, mutta olen silti uupunut ja huomaan että joku mättää. Syön itse tehtyä perusruokaa, mutta tuntuu olevan ihan sama mitä yön, vatsa kipeytyy ja turpoaa silti. Joka päivä näytän kuin olisin raskaana tai lihoisin päivän aikana viisi kiloa. Syytän vatsasta antibiootteja, ja käytän useita eri maitohappovalmisteita. Kai vatsalle vaan ottaa aikaa palautua kaikista lääkekuureista, mutta turvotus on todella veemäistä,,kun tuntee todella tekevänsä kaiken ”oikein”, ja joutuu silti kärsimään kamalasta olosta. Stressi on ehkä se ainut tekijä mikä luettelemistasi asioista on ja pysyy, koska kun olo on jatkuvasti tukala, vatsa kipuilee ja vaatteet kiristävät vaikka mitä tekisi, niin vaikea siinä on olla stressaamatta. Kun saisi olon paremmaksi, niin stressikin varmasti helpottaisi. Ikävä oravanpyörä siinä mielessä.

  • Moikka Tiia!

   Onpa harmillista kuulla oireistasi. Moni on kertonut antibioottien vievän kroppaa joksikin aikaa vähän sekaisin. Toisaalta sulla on mahtava taito se, että olet kuunnellut kehoasi ja antanut itsellesi luvan tehdä enemmän kehonhuoltoa ja rentoa liikuntaa. Keho on vielä toipumistilassa. <3

   Joskus muistaakseni on sanottu, että pitkään jatkuneet antibioottikuurit voivat vaikuttaa kehoon jopa kahden vuoden ajan. Suolistolla varmasti kestää hetken aikaa, että toipuu. Oliko sinulta poissuljettu laktoosi-intoleranssi, keliakia, ärtyvä suoli jne.?

   Yksi miksi hengitys on todella suositeltavaa silloin, kun halutaan rentoutua on se, että pitkät rauhalliset hengitykset rentouttavat hermostoa. Erityisesti pitkä ja rauhallinen palleahengitys ja nimenomaan uloshengitys aktivoi ns. parasympaattista hermostoa. Se on meidän kehon vireystilaa laskeva hermosto. Oletko kokeillut hengitysharjoituksia? Kaikille ne eivät tietty sovi, mutta voisi rauhoittaa vatsaa.

   Ihan selkeä, että sua stressaa kyseinen tilanne! :O Voisipa auttaa sua enemmän! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 11
Tykkää jutusta