Painonhallinta | 6 syytä miksi paino ei putoa

PAINONHALLINTA | MIKSI PAINO EI PUTOA?

Tosi hyvä kysymys. Joskus kehon käyttäytyminen nimittäin saa sinut ehkä aivan äimänkäeksi. Et ole yksin, tästä aiheesta saa jutskailla melkoisasti.

Mitä tässä matkan varrella on toden totta oppinut on se, että olemme kaikki hyvin erilaisia ja kaikki on hyvin yksilöllistä. Yhden asian kuitenkin olen huomannut:

 

liian tarkat ravinto-ohjeet tai tarkka liikuntasuunnitelma harvoin kantaa pitkäjänteistä hedelmää.

 

Miksi näin on?

 

PAINONHALLINTA | ULKOA PÄIN OHJAUTUMINEN EI TOIMI PITKÄLLÄ AIKAVÄLILLÄ

Paino ei putoa, mikäli se ei lähde aidosta halustasi ja todellisesta motivaatiostasi.

Lähinnä tämä tarkoittaa aitoa, sisäistä, tahtoasi vaikuttaa painoosi – tai lähinnä muuttaa jotain. Mikäli painonhallinta tai -pudotus eivät lähde puhtaasti sinun omista tavoitteistasi ja halusrasi muuttaa asioita ei sitä silloin aja sisäinen motivaattori.

Paino ei pitkällä aikavälillä pysy lähtötasoa alempana, mikäli sovellat ulkoapäin johdettuja to do- ja to eat -listoja. Kaikki valmiit ja tarkat listat vievät sinua pois päin omasta itsestäsi, sillä keskityt nimenomaan niihin listoihin – et niinkään omaan itseesi ja siihen, mikä sinulle on esimerkiksi tärkeää tai realistista.

Ja siksi paino ei putoa.

Tämä koskee nimenomaan pitkäjänteisiä tuloksia – ei dieettejä. Kyllä sinä varmasti parisen viikkoa pystyt puuhastelemaan vaikka millaisten listojen ja pussikeittodieettien kanssa. Pitkällä aikavälillä kuitenkin todennäköisimmin palaat lähtökuoppiin tai jopa kerrytät painoa lisää.

On siis oikeastaan turha ympätä väkipakolla kuutta ruokailukertaa päivään, vain siksi, että joku pelottelee sinua aineenvaihdunnan hidastumisella (ei se hidastu NIIIIN dramaattisesti), mikäli päivärytmiisi ja sinulle itsellesi ei vain sovi enempää, kuin 4 ruokailukertaa vuorokaudessa. Tai kolme.

Kuulen tätä paljon: ”mulle sanottiin, ettei paino putoa, koska syön liian harvoin”.

Mikä on liian harvoin? Ehkä kaksi kertaa päivässä alkaa olla jo harvoin: on vaikea syödä monipuolisesti, jos syö vain kaksi ateriaa päivässä. Se ei toisaalta myöskään tee suolistolle hyvää syödä niin harvoin.

Mutta kolme alkaa olla jo ihan fine – jos se sinulle sopii, jaksat eikä suolisto ole sekaisin.

JOS minulta kysytään, niin minusta 4-5 ruokailukertaa päivässä on passeli: ruokavalio pysyy monipuolisena, energia pysyy tasaisena pitkin päivää eli verensokeri ei heilahtele liikaa. Myöskään illalla ei tule tyhjennettyä kaappeja energiavajeen ilmoittaessaan itsestään erinäisillä mieliteoilla.

 

paino ei putoa
Palkkaa itsellesi sellainen asiantuntija, joka osaa kuunnella sinua ja tarpeitasi.

 

PAINONHALLINTA | MUTU VÄHEMMÄLLE, ANNA ASIANTUNTIJAN AUTTAA

Nykyään tietoa on ihan sikana ja lisäksi ihmisillä on vahvat mielipiteensä asioista. Tämä aiheuttaa astetta enemmän kaaosta silloin, kun haluat luitettavaa tietoa suht nopsaan.

Asiantuntijan avulla räätälöidään perustellusti juuri sinulle toimiva kokonaisuus. Tärkeintä on siis viimeisimmän tutkitun tiedon valossa löytää sinulle suositeltava kokonaisuus tavoitteesi huomioiden.

Unohda siis niiden ihmisten puheet, jotka oudoksuvat PT:n tai ravitsemusterapeutin palkkaamista. Tätäkin vielä näkee. Kuulen usein, että valmennettavani joutuvat perustelemaan ystävilleen, tutuilleen tai jopa lähimmäisilleen sen, miksi palkkasivat PT:n.

Toki kannattaa varmistua, että tyyppi on osaava ja asiantuntija ja oikeasti koulutettu asiaan – tai vähintään omaa hyvän asiakaskokemuspohjan.

Ennustaa ei oikeastaan koskaan voi sitä, miten homma juuri sinun kohdallasi lähtee rullaamaan: aina ykkösellä ei kaikki ruokavalio + liikunta aina mene nappiin – siksi PT onkin juuri pitkän ajan valmennusjakso.

 

Jos olet starttaamassa elämäntapamuutosta, niin varaudu vähintään puoli vuotta kestävään muutosjaksoon.

On hyvä hyödyntää vertaistukea, mutta toisaalta suhtautua kriittisesti mutu-tietoon. Ihmiset mielellään neuvovat kokemusperäisesti  ravintoasioissa. Ihanaa toki, kun auttavat. Joskus vain kuitenkin hommassa on tosi kärkäs sävy, ja aina pohjalla ei ole se tutkituin tieto.

Tarkkaavaisuutta siis myös tässä. <3

 

 

PAINONHALLINTA | MIKSI PAINO EI LASKE, VAIKKA TREENAAN JA SYÖN HYVIN?

Yleensähän homma menee niin, että meitä purasee terveyskärpänen ja homma lähtee rullaamaan aluksi tosi kivasti. Olet päässyt hyvään alkuun: olet hionut ruokavaliotasi, syöt puhdasta ruokaa, et syö yli tarpeen – olet jopa miinuskaloreilla-, treeni on kulkenut hyvin ja mielestäsi olet tehnyt kaiken mahdollisen mitä vain vaaditaan ”kireämpään” kondikseen.

Sitten tulee päivä, jolloin yksinkertaisesti tajuat, että se hiivatin paino junnaa tai se on pienesti nousussa, kudoksissa tuntuu nestettä, ehkä jopa treenit tökkivät. Missä vika, vaikka kaikki on tehty ”by the book?

Syitä voi olla monia, mutta yleensä homma löytyy jostain seuraavista:

 

 1. OLET TREENANNUT LIIKAA

Kovalla vimmalla aloitettu laihdutus- tai kuntoprojekti lähtee ennennäkemättömällä apinan raivolla ja hyvällä boogiella käyntiin. Homma tuntuu etenevän – aluksi.

Painonhallinra tökkii, koska kroppaan tuntuu kertyneen mystistä nestettä, joka tuntuu seilaavan päivästä päivään: välillä olet ihan slimmi ja välillä ihan vesipallo. Missä mennään?

On hyvä muistaa, että kova treeni on aina keholle stressipiikki. Pitkään jatkuneena kuormituksena ilman asianmukaista palauttelua kovaa treenaaminen helposti kääntyy meitä vastaan, sillä kortisolin tuotanto kehossa on koholla. Kroppaan kertyy tällöin helposti nestettä.

On erittäin perusteltua jo hermostollisistakin syistä, mutta erityisesti kokonaisuuden kannalta, että treenien välissä on a) riittävästi palautumista ja b) riittävästi vaihtelua (kevyet vs. raskaammat jaksot).

Aina ei kannata treenata samaa treeniä samalla intensiteetillä.

Kyllähän myös liikkumattomuus kerää nestettä erityisesti jalkoihin: kun emme liiku laskimopaluu jaloista heikentyy, koska lihaspumppu liikuta nestettä.

 

 2. KUNTOSALITREENI KERÄÄ NESTETTÄ?

Lisäksi kaikkien tuntema viisaus siitä, että kuntosaliharjoittelu kerää jonkin verran nestettä elimistöön pätee: oletuksena tietenkin, että kuntosalitreeni on sen verran kova, että tumppu tulee pumppiin. Kevyt pikkuhikitreeni ei mittavasti lisää nestettä lihaksiin ja nesteenkertymisessä on silloin jotain muuta taustalla.

On hyvä myös huomioida aloitustaso: jos aloitat kuntosaliharjoittelun ekakertalaisena voit huomata melko nopeastikin tämän, silla alussa kehitys on nopeampaa.

Syy, miksi rankka lihaskuntotreeni turvottaa on se, että kova treeni rikkoo lihaksen rakenteita, eli lihakseen syntyy mikrovaurioita. Nämä voivat aiheuttaa lihaksen turpoamista.

Kasvaneet lihakset myös sitovat enemmän nestettä esimerkiksi ruokavalion hiilihydraateista. Tämä on vain hyvä juttu, jotta palautuminen onnistuu ja treeni sujuu.

 

 3. STRESSAAT

Painonhallinta + stressi = huono yhdistelmä. Stressi ei aina ole negatiivista, sillä koemme myös positiivista stressiä. Haasteita tuleekin silloin, kun nämä kaksi eivät ole tasapainossa.

Stressi voi turvottaa monista eri syistä. Yksi voi olla suoliston heikentynyt toiminta. Lisäksi stressaantuneena palleanseutu voi tuntua pinkeältä, sillä hengitämme pinnallisesti. Olo voi tuntua siksi tukalalta.

Miksi elimistöön kertyy helposti nestettä stressin myötä on se, että kehomme lisämunuaiset, jotka säätelevät adrenaliinin määrää, vaikuttavat myös nestetasapainon säätelyyn.

 

 4. SYÖT LIIKAA TAI LIIAN VÄHÄN

Minusta ruokavaliopäiväkirja on loistoväline näihin. Joko ihan perinteisenä paperi- tai vihkoversiona, Excel-taulukkona tai älypuhelimen appiin kirjoitettuna.

Mikäli ruokailusi yhtään askarruttaa, niin suosittelen!

Ei missään nimessä ole välttämätöntä opiskella kaloreita ulkoa – keholle on hyväksi, että emme joka päivä syö samalla tavalla ja samaa energiamäärää.

On kuitenkin hyvä olla pikkuisen seurata syömisten ja kulutuksen tasapainoa: mikä on kulutuksesi ja saatko riittävästi energiaa. Vai tuleeko energiaa sittenkin enemmän, kuin olit kuvitellut?

Ravintopäiväkirjan idea ei ole näyttää, kuinka luuseri olet, että tyyliin olet syönyt iltapäivän aikana pullan, kun väsytti tai himotti joku makea. Sen tarkoitus on olla ihan vain tarkastelutyökalu. Ei muuta. Unohda siis arvostelu ja arvottaminen.

Paljon puhutaan myös ns. säästöliekistä. Siitä olen kirjoittanut aikaisemmin blogitekstin, jonka voit lukea täältä.

 

 

paino ei putoa

 

5. NUKUT LIIAN VÄHÄN

Uni on jäätävän tärkeä ihmiselle. Niin tärkeä, että ilman sitä emme yksinkertaisesti selviä hengissä. Olipa dramaattista. 😀

Nesteen kertymisen kannalta uni on tärkeä esimerkiksi aineenvaihdunnallesi ja hormonitoiminnallesi. Lisäksi sen tarkoitus on palauttaa päivän aikana kulutettuja voimavaroja, jotta jaksat virkeänä läpi päivät.

Liian vähäiset yöunet aiheuttavat suolisto-ongelmia, joka helposti ilmenee turvotuksena.

Näin muutamia seikkoja mainitakseni, sillä liian vähäinen yöunen määrä aiheuttaa kehossa myös stressiä.

Yleensä tuppaamme ajattelemaan, että univaje aiheuttaa ylipainoa. Tämä kuitenkin toimii molempiin suuntiin: yleensä mitä suurempi painoindeksi ihmisellä on, sitä vähemmän tai heikkolaatuisempaa unta hän todennäköisimmin nukkuu. Näissä yleensä syyt löytyvät metabolisista tai elimiellisistä haasteista.

 

6. SINULLA ON LÄÄKITYS

Eräät esimerkiksi verenpaine-, masennus-, mielialanvaihtelu- ja diabeteslääkeryhmiin kuuluvat reseptilääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua.

Myös tulehduslääkkeet voivat lisätä nesteen kertymistä elimistöön.

Lisäksi sairaudet voivat vaikuttaa, joista viime vuosina eniten pinnalla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kilpirauhanen ei tykkää stressistä. Tiedän, koska itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja se ”pahenee” joka kerta pitempiaikasen stressijakson myötä. Toki tämä on yksilöllistä, mutta ah sitä nesteen määrää kropassani. 😀

Mitä kilppariin tulee, niin on pohdittu sitä, mikä on vähentyneen jodioidun suolan käytön osuus kilpirauhasen vajaatoiminnan yleistymisessä. Nähtäväksi jää ja lisätutkimuksia odottaessa.

 

Onko tuttuja juttuja?

Löydätkö omalta kohdaltasi päteviä seikkoja?

 

 

Iloista alkavaa viikkoa kaikille,

x Kipa

 

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu

 

 

Edellinen kirjoitukseni:

Peruna ja terveys | Peruna pois lautaselta, niin laihdut?

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi

<3

(Visited 5 577 times, 2 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

2 vastausta artikkeliin “Painonhallinta | 6 syytä miksi paino ei putoa”

 1. Tärkeää asiaa, ja niin totta. Itselleni nesteenkertyminen ja turvotus ovat olleet viimeiset pari vuotta todella iso ongelma. On ollut paha sairastelukierre, mikä on ajanut huonoon kuntoon, monta antibioottikuuria. Välillä treeni on kulkenut todella hyvin ja välillä ei ollenkaan, tehnyt vain heikon olon. Olen siksi panostanut enemmän kehonhuoltoon ja rentoon ulkoiluun nyt. Unen tarpeen tiedostan ja nukun yleensä sen 8-9h yössä, mutta olen silti uupunut ja huomaan että joku mättää. Syön itse tehtyä perusruokaa, mutta tuntuu olevan ihan sama mitä yön, vatsa kipeytyy ja turpoaa silti. Joka päivä näytän kuin olisin raskaana tai lihoisin päivän aikana viisi kiloa. Syytän vatsasta antibiootteja, ja käytän useita eri maitohappovalmisteita. Kai vatsalle vaan ottaa aikaa palautua kaikista lääkekuureista, mutta turvotus on todella veemäistä,,kun tuntee todella tekevänsä kaiken ”oikein”, ja joutuu silti kärsimään kamalasta olosta. Stressi on ehkä se ainut tekijä mikä luettelemistasi asioista on ja pysyy, koska kun olo on jatkuvasti tukala, vatsa kipuilee ja vaatteet kiristävät vaikka mitä tekisi, niin vaikea siinä on olla stressaamatta. Kun saisi olon paremmaksi, niin stressikin varmasti helpottaisi. Ikävä oravanpyörä siinä mielessä.

  • Moikka Tiia!

   Onpa harmillista kuulla oireistasi. Moni on kertonut antibioottien vievän kroppaa joksikin aikaa vähän sekaisin. Toisaalta sulla on mahtava taito se, että olet kuunnellut kehoasi ja antanut itsellesi luvan tehdä enemmän kehonhuoltoa ja rentoa liikuntaa. Keho on vielä toipumistilassa. <3

   Joskus muistaakseni on sanottu, että pitkään jatkuneet antibioottikuurit voivat vaikuttaa kehoon jopa kahden vuoden ajan. Suolistolla varmasti kestää hetken aikaa, että toipuu. Oliko sinulta poissuljettu laktoosi-intoleranssi, keliakia, ärtyvä suoli jne.?

   Yksi miksi hengitys on todella suositeltavaa silloin, kun halutaan rentoutua on se, että pitkät rauhalliset hengitykset rentouttavat hermostoa. Erityisesti pitkä ja rauhallinen palleahengitys ja nimenomaan uloshengitys aktivoi ns. parasympaattista hermostoa. Se on meidän kehon vireystilaa laskeva hermosto. Oletko kokeillut hengitysharjoituksia? Kaikille ne eivät tietty sovi, mutta voisi rauhoittaa vatsaa.

   Ihan selkeä, että sua stressaa kyseinen tilanne! :O Voisipa auttaa sua enemmän! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 26
Tykkää jutusta