Kilpirauhanen | Kilpirauhasen vajaatoiminta ja treeni – 5 vinkkiä!

KILPIRAUHANEN | VAJAATOIMINTA

Kilpirauhasen vajaatoiminta pompsahtelee hyvin usein valmennuksissa ja erilaisissa keskusteluissa pinnalle. Suomessa kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettua tyroksiini-lääkettä käyttää melkein 6 prosenttia väestöstä. Se tekee yli 300 000 henkilöä.

Enemmän sitä esiintyy meillä naisilla, kuin miehillä ja naisilla se onkin neljä kertaa yleisempi, kuin miehillä. Suurimmaksi osaksi se kulkeutuu sukurasitteena.

Itselleni vajaatoiminta puhkesi vuoden 2012 lopulla ja silloin kilpirauhanen tuli tutummaksi. Väistämättä halusin ottaa lisää selkoa tästä tyypistä. Vajaatoiminta tuli vienoisena yllätyksenä silloin, mutta kun katselee millä tahdilla treenasin, tein töitä ja paljonko siihen nähden söin, niin ei ihmekään.

Plus sitä on suvussa.

Kilpirauhanen voi oireilla piilevästikin ja sitä pystyy venyttämään kuminauhaa yllättävän pitkälle, ennen kuin se pläsähtää päin pläsiä. 😀

 

 

kilpirauhanen
Röhnisch järjesti meille bloggareille ihanan hyvinvointiaamun viime viikon tiistaina. Aamuun kuului herättelevät jooga uusine joogamalliston vaatteineen. Kuva: Mona Salminen Photo

 

Vajaatoiminta tarkoittaa, että kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää kilpirauhashormonia. Tämä vaikuttaa koko kehon toimintaan, sillä se vaikuttaa lähes kaikkien solujen toimintaan.

Kun kilpirauhanen toimii normaalisti, niin aineenvaihduntasi toimii normaalisti. Kilpirauhasen erittämillä hormoneilla (tyroksiini T4 ja trijodityroniini T3) t on vaikutusta kasvuun, energian käyttöön ja lämmöntuottoon, lisääntymiseen sekä suolistoon. Niillä on myös vaikutusta vitamiinien, proteiinien, hiilihydraattien, rasvojen, elektrolyyttien ja veden käyttöön.

Liikkujia kiinnostanee myös se, että edellä mainituista syistä kilppari vaikuttaa myös rasvanpolttoon kehossa.

 

kilpirauhanen
Kuva: Mona Salminen Photo

 

KILPIRAUHANEN | MITEN VAJAATOIMINNAN VOI TUNNISTAA?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat yksilöllisiä ja kehittyvät yleensä hitaasti, jopa vuosien kuluessa. Haastavaksi sen bongaamisessa ainakin omalla kohdallani oli se, että samanlaisia oireita voi tulla helposti ”vähän mistä tahansa”: olet vaikka nukkunut liian vähän, olet flunssassa tai kipeä, kuukautiset, ylipäätään stressi, olet syönyt tai juonut eri tavalla tai mitä ikinä.

 

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita on paljon, jonka takia sitä ei aina ihan heti hoksaakaan:

 

 • Väsymystä, heikkous, uupumus
  (Ja nyt ei ole ihan sellainen ”tarvitsen vain minipäikkärit väsymys, vaan oikeasti uuvuuttaa)
 • Vähentynyt hikoilu
  (Treenin aikana itsestäni tuli ihan kuin puolukan lehti: tuntui, että nesteet vaan jymähtivät kroppaan)
 • Paleluherkkyyttä
  (Neuleet tuli tutuksi ja kesti sikana ennen treeniä saada lämpö päälle)
 • Painonnousua
  (Itselläni tuli 6 kiloa kolmessa kuukaudessa)
 • Hermostuneisuus, ärtymys, kärsimättömyys, masennuksen kaltaiset oireet, muistihäiriöt
  (Eniten ketuttaa vähän niinku kaikki eikä jaksa keskittyä mihinkään – kaikkea aloittaa, muttei mitään saa loppuun)
 • Lihas- tai nivelkipuja
 • Turvotus kasvojen seudulla
  (Itselläni turvotti kasvoja ja silmiä, tuntui kuin olisi nukkunut pöhö päässä 😀 )
 • Ummetus
 • Sydämen sykkeen hidastuminen
 • Kuiva, karhea tai hilseilevä tai iho
 • Hiusten lähtö tai ohuet, halkeilevat, kynnet
  (Ah se fiilis, kun tukkaa lähti tuppoina!)
 • Äänen käheys, kurkkuoireet
  (Teki tosi hyvää ohjata. 😀 Olin aika palon saikulla äänen takia tuolloin.)
 • Kuukautishäiriöt

 

kilpirauhanen
Kuva: Mona Salminen Photo

 

Ihan viikossa hommaa ei huomaa. Oireet alkavat yllättävän hitaasti ja pahenevat hiljalleen seuraavien kuukausien tai jopa vuosien aikana. Eli kuten sanottu, kumpparia voi venyttää ensin helposti aika urakalla. 😀

Jos vähääkään epäilet kilpparin vajaatoimintaa, niin käy ihmeessä tutkituttamassa. Lääkärissä sinua haastatellaan, tutkitaan kilpparin kokoa, muotoa ja arkuutta sekä tarkkaillaan ulkonäöllisiä merkkejä ja otetaan verikokeet.

 

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA | TREENIVINKIT

Minulta kysytään paljon, että miten onnistuin (/onnistun) säilyttämään liikunnan kilpparin vajaatoiminnan puhkeamisesta huolimatta ja mitä kannattaa liikkuvana ihmisenä ottaa huomioon vajaatoimintaa potiessa.

 

Haluan korostaa, että seuraavat vinkit perustuvat minun omaan kokemukseeni
ja asiakkaideni kanssa tehtäviin valmennuksiin.
Korostankin sitä, että olemme yksilöitä ja samat asiat eivät päde kaikille:
siksi tärkeää, että kuulostelet omaa kroppaasi.

 

Tärkeintä on keskustella liikunnasta ja liikuntamääristä mieluiten osaavan lääkärin kanssa. Esittämäni asiat eivät siis automaattisesti paranna itse sairautta, mutta toimivat vertaistukena sinulle, joka kaipaat aiheesta lisää tietoa ja haluat vertailla kokemuksia. <3

 

kilpirauhanen
Kukat toimivat ainakin itselläni stressin lievitykseen. Leikkokukkien on muuten onnellisuustutkimuksissa huomattu lisäävän onnellisuutta – laita siis kukkia kodin tai työpisteen pöydälle. Kuva ja editointi: minä

 

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA JA TREENI
VINKKI 1 – HARRASTA RAUHALLISEMPAA LIIKUNTAA

Tämä oli omalla kohdallani se haastavin. Olin tottunut siihen, että liikkua pitää vaikka pää on kainalossa. Olin vaatinut itseltäni liian paljon liian pitkään. Ajattelin kauan, että enemmän on enemmän. Nyt minulla on syyni, miksi muistutan ihmisiä, että vähemmän on enemmän. 😉

Liikuntaa ei tarvitse eikä pidä lopettaa kokonaan. Himoliikkujan on mahdollista oppia rakastamaan vähän rauhallisempaakin tahtia, kunhan ymmärrät miksi se on tärkeää. Rauhallisempi treeni silloin tällöin on tärkeää, koska se mahdollistaa osaksi myös kovan treenin.

Minulla itselläni toimi jooga. Kävin paljon hotjooga-tunneilla ja yin-joogassa. Kyllästyn todella helposti, joten itselläni toimi osallistua pidempiin workshopeihin, joissa jokainen tunti oli hieman erilainen ja workshopissa toimi jokin punainen lanka.

Joogan lisäksi venyttelin kotona. Laitoin rauhoittavaa musiikkia soimaan (itselläni toimii piano ja silloin erilaiset meditatiiviset kokoelmat YouTubessa) ja sytytin kynttilöitä. Loin ympärilleni rauhallisen ja kiireettömän tunnelman. Se auttaa rentoutumaan paljon.

Lisäksi otin kotona rennompaa aikaa muutamana päivänä viikkoon: istuin sohvalla enkä avannut läppäriä.

 

Hyvinvointiaamuun Musiikkitalolla kuului joogan lisäksi raikas aamupala. Kuva ja editointi: minä.

 

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA JA TREENI
VINKKI 2 – OTA KOKONAISKUVA HUOMIOON: ENEMMÄN EI AINA OLE ENEMMÄN

On hyvä huomata, että myös rentoutumisessa on hyvä pitää mielessä helppous ja mutkattomuus: jo 10-15 minuuttia päivässä riittää. Koko päivää ei siis tarvitse tähdätä olla stressitön, soljuva ja seesteinen. Kovaa ja kivaa tarvitaan molempia.

Stressi on kuitenkin eittämättä aikamme legenda: se saa paljon aikaan eikä kaikki ole aina kaunista. Stressihormoni kortisolia on hyvä olla jonkin verran, mutta sitä ei saa olla liikaa: ota siis aikaa laskea kierroksia yleisesti.

 

Liikunnassa tämä tarkoittaa sitä, että muista kokonaisuus:  jos olet jo todella stressaantunut, niin se kaikkein kovatehoisin liikunta ei välttämättä palvele sinua. Vaikka mielesi voikin sanoa, että nyt tarvitaan kunnon rääkkiä niin, että huulet sinertyy. Keho ei aina ole samaa mieltä.

 

Jos oikein tarkkoja halutaan olla, niin kaikenlainen maitohappoa lihaksiin tuottavat treeni tulisi jättää joksikin aikaa kokonaan pois, mikäli kroppasi on kovassa stressissä.

Kovatehoinen ja pitkäkestoinen treeni lisää stressihormonin määrää kropassasi, koska energiantuonnossa sitä tarvitaan. Onkin syytä huomata, että tunnin tai yli mittaisten kovatehoisten HIIT-treenien tai tuntien jälkeen olo saattaa olla energinen ja hyvä. Voittajafiilis, tiedättekö – woohouu!

 

kilpirauhanen
Kuva: Mona Salminen Photo

 

Energinen olo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että keho jaksaisi stressihormonikuormaa. Pitkäkestoinen kovatehoinen treeni nostaa kortisolihormonitasoja ja on entisestään stressaantuneelle kropalle epäsuotuisa homma.

Ehkäpä siksi onkin niin vaikea olla tekemättä sitä hoocee-liikuntaa, koska emme aina ymmärrä mitä se todellisuudessa kehossa tekee?

En mäkään ymmärtänyt – kunnes ymmärsin. 😀 Niinhän sitä sanotaan: mikään ei ole viisaampaa, kuin jälkiviisaus.

 

Kilpparin vajaatoimintalaiset:
Pidä rasittavan treenin määrä viikossa kohtalaisena,
noin 4-5 tunnissa, ja täydennä liikuntalukujärjestystä rauhoittavalla treenillä
tai treenillä, joka ei hapota.

 

Kun kehossa jyllää stressitasot korkealla, niin keho ei halua polttaa rasvaa. Se ei ole sen prioriteetti ykkönen, sillä energiaa kuluu ihan muihin juttuihin. Kokeile lyhentää treeniaikoja. Treenaa 20-30 minuuttia kerralla 1-5 kertaa viikossa. Tee viikkoon yksi kovatehoinen treeni, jos on ”pakko”, mutta koita pitää treenin kesto alle tunnissa.

On ok treenata aerobista treeniä ja sykkeillä, jotka ovat (suunnilleen) maksimissaan 140. Jos koet intervallit sinun jutuksesi (tai et ole koskaan testannut niitä), niin tee 20-30 minuutin HIIT-treenejä.

Kokeile muutaman viikon ajan ja tarkkaile oloasi.  Millainen vireystilasi on treenin jälkeen tai aikana?Jos sinulla on erityisen väsynyt olo treenatessa tai treenin jälkeen, niin ole kärsivällinen ja vähennä treenin määrää. Tarvittaessa ota kunnon tauko.

Tiedän, tauko pelottaa. Mutta mieluummin lyhyempi tauko, kuin pidempi. Muista, että perimmäinen tavoite on varmistaa jaksamisesi tulevaisuudessa. On erittäin tärkeää keskittyä tässä hetkessä tämän hetken oloosi ja vointiisi: treenaamaan pääset myöhemminkin, mutta nyt on kenties syytä antaa kehollesi vähän siimaa.

 

kilpirauhanen
Kuva ja editointi: minä.

 

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA JA TREENI
VINKKI 3 – SYÖ RIITTÄVÄSTI: JAKSA TREENATA

Vaikka tämä ei suoraan koske treeniä tämä vinkki liittyy se siihen olennaisesti välillisesti. Liian vähällä energialla mopo ei vaan keuli.

Jatkuva energiavaje, aliravitsemus sekä pitkäkestoinen ja yhtäjaksoinen paastoaminen heikentävät kilpirauhashormonien toimintaa. Eli erityisesti silloin, kun sinulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa, niin kannattaa unohtaa ’kaikki mulle heti tänne nyt’ -mentaliteetti ja olla maltillinen.

 

Rankka diettaaminen yhdistettynä kovaan treeniin, vain lisäävät kokonaisstressiä entisestään. On syytä muistaa, että aikaa sinulla on: mihinkään ei kannata kiirehtiä. Ainakaan laihtumaan terveyden kustannuksella.
#inhimillinenote

 

Usein meillä on taipumus vähentää ruokamäärät kertalaakista liian alas, jolloin pidemmällä aikavälillä probleemeja tulee. Keho nimittäin on niin fiksu, ettei se anna itsensä kuivua kokoon taistelematta: ensin se hidastaa aineenvaihduntaa, sykettä ja pienentää lämmöntuottoa ja purkaa lihaskudosta. Viimeisimpinä se vasta kajoaa rasvakudokseen.

(Olen kirjoittanut siitä, miten säästöliekki selätetään. Voit lukea siitä täältä.)

Lisäksi kun syömisiä rajoitetaan liikaa tulee helpommin mielitekoja ja siten ”repsahdusten” todennäköisyys suurenee. Siksi pikadieetit eivät toimi ja painonpudottaminen tulisi aloittaa maltillisesti: ensin pienentää energiavajetta hieman, sitten taas _kenties_ vähemmän (tämä on aina tapauskohtaista).

Maltti on valttia tässäkin.

Jos olet ”saattanut itsesi ongelmiin” (näin usein valmennettavani asian ilmaisevat 🙂 ) liian tiukan ruokavalion vuoksi, niin yksinkertaisin ratkaisu en se, että alat nostamaan kaloreita systemaattisesti ja lopetat painon tarkkailun kokonaan.

 

 

kilpirauhanen
Kuva ja editointi: minä.

 

Tasaiset ateriarytmit ovat myös kaiken a ja o. Ateriarytmi on hyvin yksilöllinen, joten kokeilemalla löydät itsellesi sinun arkeesi ja elämänrytmiisi parhaiten sopivat ateriavälit.

 

Voit lukea kirjoitussarjan ateriarytmistä täältä: milloin & mitä syödä ja milläkin aterialla.

 

Liian vähäisellä energiamäärällä ei jaksa treenata ja liikunnasta katoaa ilo. Kun liikunnasta katoaa ilo sen harrastaminen ei ole enää kivaa, vaan pakko. On pakko jaksaa. On pakko tehdä. Tai sitten et tee sitä ja podet treenaamattomuudesta huonoa omaatuntoa.

Ilman energiaa ei vain jaksa. Syömällä riittävästi varmistat sen, että treeni ja aktiivisuus pysyvät osana arkeasi, stressitasot kehossa eivät nouse liian ylös ja voit kokonaisvaltaisesti hyvin. Terveys edellä, ystävät. <3

 

kilpirauhanen
Kuva ja editointi: minä.

 

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA JA TREENI
VINKKI 4 – VÄLTÄ VIEMÄSTÄ HIILAREITA LIIAN ALAS

Vielä yksi tekijä, joka on suorastaan pakko mainita tässä. Vaikka aiheena onkin treeni. Nimittäin hiilarit. Kun sinulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa on erittäin tärkeää, että kehosi saa tarpeeksi hiilihydraatteja.

Päivittäin kannattaa nauttia hiilareita (aktiivisuuden mukaan) 150-250 g. Alle 150 g:n ei kannata mennä. Erittäin lyhytkestoiset aikajänteet ja satunnaiset kerrat ovat toki ok. Erityisesti kovaa treenaavan ei kannata leikkiä tällä.

Usein rankan diettaamisen jälkeen kilppariarvot saattavat olla heikot ja siihen on lähes aina taustalla karppaustyylinen, hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio (yhdistettynä kovaan treeniin).

On myös huomattava se, että keho on eri ikäisenä ja eri aikoina eri. Tämän olen itsekin saanut todeta. Toki sain silloin ennen tuloksia kovalla treenillä ja VHH:lla. Mutta mihin se johtikaan minut vuoden päästä. 😉 Nykypäivänä VHH taas ei itselläni enää toimi. Rasvakaan ei pala samaa tahtia tai samoilla konsteilla.

Kaikelle siis on aikansa ja paikkansa, mutta samat totuudet eivät aina päde ennen, nyt ja huomenna.

 

Yleinen uskomus tai ajatus voi meillä olla myös se,
että ”tämä toimi ennenkin, niin se toimii nytkin”.
Ja sitten ihmetellään, kun ei muuten toimi!
Eli rohkeasti: uskalla syödä hiilihydraatteja.
Nosta niiden määrää ruokavaliossa pikkuhiljaa.

 

Kokeile, koska kuten sanottu: aikaa on ja mihinkään ei ole kiire. Muista myös miksi tätä teet, so. terveyden vuoksi, ei laihtumisen.

 

kilpirauhanen
Kuva: Mona Salminen Photo

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA
VINKKI 5: KUN HARJOITTELET TAVOITTEELLISESTI KUNTOSALILLA

Treenaatko tavoitteellisesti kuntosalilla ja sinulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa? Tärkeintä on silloin oman fiiliksen tarkkailu: opettele kuuntelemaan kehoa! Mikäli puntit painavat vietävästi höllää painojen kanssa.

 

Kuntosalitreenin jälkeen on hyvä varmistaa palautuminen
ja palautusjuoma heti treenin jälkeen on tässä hyvä.
Lisäksi monipuolisesti hiilareita koneeseen (kaikki kasvikset, hedelmät,
marjat ja tärkkelykset lasketaan). Uskalla syödä paljon ”kammoksuttuja” tärkkelyspitoisia ruokia.
Ne täyttävät lihasten glkogeenivarastot treenin jälkeen.

 

Mikäli olet herkkäuninen (itse ainakin olin, koska aikoinaan vähensin hiilareita niin paljon ja toisaalta päivällä olin niin väsynyt, että saatoin nukkua 2 tuntia 😀 ), niin suosi illalla hitaasti imeytyviä hiilareita.

Illalla nautit hiilihydraatit edistävät Nukku-Matin kyläilyä, sillä niiden avulla keho muodostaa mielihyvähormonia serotoniinia. Serotoniinia taas tarvitaan unihormonina tunnetun melatoniinin tuottamiseksi.

Pidä kuntosali riittävän lyhyenä treeninä, 20-45 minuuttia. Salilla ei tarvitse asustaa saadakseen tuloksia. Panosta kuntosaliohjelmaan ja hanki siihen asiantunteva tekijä. Oikein rakennettu kuntosaliohjelma takaa todennäköisempiä tuloksia mm. paremman kehon- ja liikehallinnan sekä lisääntyneen lihasmassan ja hormonitoiminnan myötä.

Lisäksi se parhaimmillaan tuo sinulle virkeyttä ja energiaa – ei vie sitä. 🙂

 

Vielä loppuun yleinen treenivinkki: liiku sellaista liikuntaa, joka saa sinulle hyvän mielen!

Liiku monipuolisesti ja muista myös palauttava liikunta. Aina liikunnan ei tarvitse hapottaa tai mennä tappiin asti tehoakseen. Kaikki liikunta on kotiin päin ja sometimes less is more. <3

 

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA | OMAT TREENINI

Tänään maanantaina alkaa syyslukujärjestys ja treenini muodostuu jonkin verran sen mukaan. Koitan pitää treenipaletin suht monipuolisena. Omat tuntini, jotka vedän Esport Britolissa tai Allas Sea Poolilla laitoin kursiivilla.

 

Maanantai:
BodyStep
Grit Plyo
BodyCombat
Kehonpainoharjoittelu (tässä en juurikaan itse tee, vaan näytän)

Tiistai:
Aamulla uinti 25-30 min
Illalla Grit Cardio

Keskiviikko:
Lepopäivä

Torstai:
Aamulla uinti 25-30 min
Kuntosali: voimaa + toiminnallista harjoittelua

Perjantai:
SaunaYoga
CxWorx
BodyAttack

Lauantai:
Kuntosali: voimaa + toiminnallista harjoittelua
BodyCombat

Sunnuntai:
Kävely tai pyöräily
BodyPump

 

 

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille – voikaa hyvin!
x Kipa

 

 

EDELLISET KIRJOITUKSENI:

Onnellisuus ja stressinlievitys | Näin lisäät luontoelementtejä päiviisi

Ruokavalio | Ota riittävän pieniä askelia ja onnistu!

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

<3

(Visited 8 402 times, 3 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

15 vastausta artikkeliin “Kilpirauhanen | Kilpirauhasen vajaatoiminta ja treeni – 5 vinkkiä!”

 1. Tämä oli todella hyödyllinen blogi-kirjoitus. Itse sairastuin n. Vuosi sitten vajaatoimintaan ja itse kamppailen koko ajan painon kanssa. Toivoa vain voi, että olen jossain vaiheessa yhtä hyvässä kunnossa kuin sinä! 🙂

  • Moikka Miia!

   Ihanaa, jos kirjoituksestani on hyötyä! Tämä on jatkuvaa tasapainoilua. Olen itsekin luovuttanut jo ajatuksen, että rasvanpolttoa yrittäisi optimoida ja rasvaa saada poltettua ”tehokkaasti”: ei muuten onnistu. 😀 Keho ei vaan ole samaa mieltä ja rasva-aineenvaihdunta on totaalisen muuttunut.

   Tyroksiinin kanssa on myös tasapainoilua: välillä pienikin annos on liikaa tai sitten on liian vähän. Vaikea vaan sanoa, kun kehosta ei huomaa välittömästi vaikutuksia. Esim. jonkun tukan kasvu on jo muutoinkin tuskaisen hidasta. 😀

   Ihanasti sanottu, Miia – vaikka totta kai sitä itsekin vertaa itseään aikaan, kun kaikki ”oli vielä hyvin” ja vähän harmittelee. Toisaalta, näillä eväillä mennään nyt ja oma kroppa on silti maailman paras kroppa. <3

   Ihanaa viikkoa Miia!

  • Moikka Heidi!

   Kiitos kommentista. 🙂 Häät oli viime lauantaina ja olen tehnyt tietoisen päätöksen pitää häät häävieraiden, minun ja puolisoni välisenä juhlana. <3 Kaikki meni todella hyvin ja mielestäni onnistuimme rennon tunnelman luomisessa. Saaristo on aivan omaa luokkaansa juhlapaikkana: kaikki sujuu siellä mutkattomasti, he osaavat asiansa ja miljöö on upea. Ainoa, joka mielestäni jäi vähän vaisuksi oli "bile"bändimme. Valitettavasti he tuntuivat hieman kaukaisilta ja heistä välittyi hieman välinpitämätön kuva suurta päiväämme kohtaan.

   Ehkä heillä vain on niin monet häät takanaan. 🙂

   Ihanaa viikkoa,
   x Kipa

 2. Tässä oli kyllä hyvää asiaa, olen itse kokenut ihan saman. Kun kilpirauhasen vajaatoiminta todettiin, olin todella uupunut ja paino nousi hirveitä määriä. Meni myös useampi vuosi hikoilematta edes saunassa. Asiasta tietämätön pt sai olon vielä huonommaksi rajoittamalla kaloreita, siitä turvotus vaan lisääntyi ja paino nousi. Otti vuosia ja ihan oikeata lepoa, säännöllistä ja reilua (mutta terveellistä) syömistä ja oikeiden vitamiinien ja hivenaineiden löytämisen (tietty lääkityksen lisäksi) että olo on taas hyvä ja kohtuu tasapainossa. Pientä ailahtelua on vieläkin, mutta useita vuosia tätä jo sairastaneena osaan itsekin seurata oloani ja katsoa mistä kiikastaa.
  Toivoisin että vieläkin enemmän puhuttaisiin tuosta syömisen tärkeydestä. Kauhulla katson kun tuttavat alkavat lasten saamisen jälkeen -se kun kuormittaa hormonitoimintaa jo tosi paljon- vielä kitudieeteille ja rankoille treenikuurille. Ajatellaan että 1200-1600kcal riittää vaikka liikutaan 4-8 kertaa viikossa.

  • Moikka paulamm!

   Kiitos kommentistasi. Olen muuten aivan samaa mieltä, että tuosta syömisestä olisi hyvä puhua enemmän. Liian mustavalkoisesti toitotetaan monesta paikasta, että ”turhat” ja ”ylimääräiset” hiilarit tulee karsia – on kuitenkin muistettava, että kaikenlainen ohjeistus olisi loppupeleissä tärkeä antaa yksilöidysti. Kaikki kun eivät voi hiilareita laskea minimiin. 😉 Jokseenkni taipumus on ajatella, että enemmän on enemmän. Kunnes tullaan siihen pisteeseen, että keho ja mieli prakaa eikä tajuta mikä pisteeseen ihmisen ajoi.

   Ihan karseeta toi hikoilun loppuminen. Se on oikeasti tosi tuskaista! Todella upeeta, että olet oppinut kuuntelemaan kehoasi. Näin sitä aina viisastuu. 🙂 Sanonkin aina, että kilpparin vajaatoiminta oli aikoinaan suurin pelkoni (pelkäsin lihota). Nyt se kuitenkin on suurin voimavarani: olen lähempänä kehoani, kuin koskaan aikaisemmin. Teen sen kanssa yhteistyötä, en toimi sitä vastaan. <3

   Kivaa viikkoa,
   x Kipa

 3. Kilpparisairaita on Suomessa n. 320000, joista varmaan suuri osa on Thyroxin-käyttäjiä. Osa on kuitenkin eläinperäisellä lääkityksellä ja osa yhdistelmälääkityksellä Thyroxin-Liothyronin (Lio), eläinperäinen-Lio… ja osa monolla eli pelkällä Liolla. Osalla kilpparisairaista on myös kortisolivaje. Itse sain sen kaupanpäällisinä huonosta kilpparihoidosta, mikä jatkui ja jatkui yli 22 vuotta ja tuotti monenlaisia ongelmia. Liikunta kiinnostaa eka kertaa oikeasti 23 vuoteen. Tanssimisesta seurasi jo kortisolivajeen takia mahalasku. Juoksukoulua yritin aloittaa keveesti, seurauksena paha rasitusvamma jännekalvoissa jalkapöydän ja nilkan seudulla. Miten hanskata liikunta oikein kortisolivajeen ja kilpparivajiksen kanssa, et pysyis kuosissa?

  • Moikka Katsu! Nyt heitit kyllä todella pahan kysymyksen ja ammattietiikkani ei anna myöten lähteä edes arvailemaan tuohon mitään. Kortisolivajeesta minulla ei ole kokemusta itse eikä valmennuksellisesti. Vähän varmaan tyhmä kysymys, mutta oletko kysynyt esim. terveydenhuollosta, josko heillä olisi ohjata sinut asiantunteviin käsiin? Varmaan oletkin keskustellut asiasta jo lääkärisi kanssa?

   x Kipa

 4. Minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta yli viisi vuotta ja onhan tässä ollut opettelua sen suhteen, mikä oikeasti tuntuu hyvältä ja sopii mulle. Silti sain uutta tietoa tästä postauksesta, kiitos siitä! Olenkin huomannut viime vuosina, että Bodybalancen ja pilateksen kaltaiset rauhalliset lajit sopivat minulle kaikin puolin enemmän kuin ns. ”painojen riuhtominen”. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa myös nivelkipuja muuten vaan niin sanotusti ja niiden ehkäisyyn kehonhallintaharjoitukset ovat todella hyvä apu.

  Ennen kuin lääkitys saatiin tasapainoon, tuo hikoilun vähentyminen tuntui karmealta. Itselläni kävi myös liikatoiminnan puolella ja se ylenpalttinen hikoilu ja kuuman tunne tuntui yhtä karmealta, se oli todella omituista kuumuutta 😀 mulla on siis autoimmuunityreoidiitti, tulehduksen alussa kilpirauhanen sekosi puoleksi vuodeksi totaalisesti…

  • Moikka Marika! Tosi ihanaa, jos postauksesta tuli joitan muutamia hyödyllisiä vinkkejä! 🙂 Tän vajaatoiminnan kanssa on tosiaan aika moista tasapainoilua ja etsiskelyä useimmiten ja useimmilla. Itse huomaan kanssa, että treenin vähentäminen jeesaa tosi paljon: mulla tuppaa olemaan tendenssi treenata paljon ja pitäisi itsekin muistaa aina kokonaisuus. Välillä pitää tietoisesti treenata vaan vähemmän ja ottaa chillimmin. 🙂

   Toi hikoilu ja kuuman tunne on kyllä niin hanurista kans! Välillä tulee itsellekin niitä: vähän nolottaa jossain ratikassa olla ainoa hikoileva pieni sika. 😀 😀

   Tsemppiä sulle tosi paljon! <3
   x Kipa

 5. mielenkiintosta, kuinka paljon vajaatoiminnan oireet on samaa anoreksian kanssa. muistan pari vuotta sitten ollessani huonoimillani syömishäiriön kanssa, googlailin vajaatoiminnasta aika paljon, vaikka tiesin että pääosin oireeni johtuvat aivan muusta syystä. sitä pelkäsi, että saa sen, koska paino voi silloin nousta. terveydellä ei väliä 😀 tällä hetkellä olen ainakin fyysisesti paremmassa kunnossa, ja sitä varoo vajaatoimintaa ihan sen oman kilpparin eikä painon vuoksi 🙂

  • Moikka meri!

   Totta muuten. Voihan se johtua siitäkin, koska toisaalta anoreksiassa elintoiminnot hidastuvat (verenkierto, sydämen syke, lämmöntuotanto, ajatustoiminta, yleinen vireys ja aktiivisuus jne.)

   ❤️❤️

 6. I recently gained weight and got red stretch marks for the first time in my life. I was devastated. Then my friend told me about dermalmd stretch mark serum I purchased this serum and started applying at night time. I can see them fading away more and more every day! It doesn’t smell the best, but it works and that’s more important to me.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 33
Tykkää jutusta