Kiire | Onko elämässäsi tilaa yllätyksille?

Suunnitelma uusiksi: onko täällä muita, jotka inhoavat sitä, että suunnitelmiin tulee äkillinen muutos? Tai inhota on vahva sana – mutta sanotaanko, että ei juurikaan pidä sitä toivottavana, että suunnitelmat muuttuvat puskista?

Mikäli olet kanssani samanlaista tyyppiä, etkä juurikaan innostu äkillisistä suunnitelmien muutoksista, niin oletko miettinyt miksi? Miksi et tykkää yllättävistä juonenkäänteistä?

 

Kiire | Voiko aikaa hallita?

Olen pohtinut kysymystä ”miksi en pidä äkillisistä suunnitelmien muutoksista”. Mieleeni juolahtaa usein tunne tiukasta aikataulusta. Tuntuu, ettei yllätyksille ole aikaa. 

Ajanhallinta on muuten vekkuli käsite. Meillä kaikilla on sama määrä aikaa käytettävissämme. Itseasiassa aika on ainoa todellinen pääomamme. Kaikkea muuta ihminen pystyy ”hallita”, sillä kaikki muu on ihmisen itse ja muiden kanssa vuorovaikutuksessa luomaa.

Paljon puhutaan ajanhallinnasta, puhun siitä itsekin. Todellisuudessa kysymys kuuluu voiko aikaa hallita? Käsite ajanhallinta on hieman absurdi: aika on todella, jopa liian, abstrakti käsite siihen, että sitä voisi hallita.

Vaikka itsekin puhun ajanhallinnasta ja parhaimmillaan luennoin siitä, on kyse lähinnä ajan puitteissa tapahtuvasta suunnittelusta. Aika kulkee eteenpäin kaikilla samaa vauhtia. Kokemus ajankulusta on aina subjektiivinen: toisen henkilön aika saattaa kulua hitaasti samalla, kun toisen henkilön aika senkus lentelee siivillä.

Mutta että hallita aikaa – ei voi.

 

kiire

Aika | Mihin teen tilaa yllätyksille?

Mutta helpotuksen vuoksi käytetään sanaa ajanhallinta tarkoittamaan sellaista tekemistä, jossa otamme ajan suunnitteluun ja aikataulutamme päivärytmiämme tiettyjen valintojen mukaan.

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että aikataulusi ovat niin tiukat, ettei yllätyksille jää varaa? Pitäisi olla koko ajan tekemässä jotain ja kaikki matkan varrella tapahtuva ylläripylläri vain stressaa lisää?

Minulla on. Olen hyvä luomaan itselleni kiirettä: pitäisi tehdä sitä ja tätä ja seuraavassa hetkessä tulisi olla jo tuolla, vaikka tämä on vielä vähän kesken.

Kuulostaako tutulta? 🙂 Mikä siis avuksi? Mihin teet tilaa yllätyksille?

 

kiire

 

Ajatuksiisi.

Luot tilaa rauhoittamalla ajatuksesi. Onko asiat, jotka päässäsi pyörivät minuutin päälle? Kuinka monen minuutin?

Minkälaisia tehtäviä kyseessä on: sellaisia, jotka vaativat vähemmän tarkkaavaisuuttasi ja energiaasi vai sellaisia, jotka vaativat täyden huomiosi? Asteikolla 1-10 (1 pienin, 10 suurin) kuinka tärkeitä kyseiset asiat ovat? Kenelle? Miksi?

Pohdi myös tyypillistä päivääsi. Mihin aikaan päivästä olet parhaimmillasi? Milloin olet energisin ja motivoitunein? Oletko aamuvirkku, päiväihminen vai selkeästi iltamyöhäisen ihminen?

On siis tärkeää tarkkaila energiatasojasi. Aikatauluta päiväsi niin, että pystyt keskittymään enemmän energiaasi vaativia asioita tai askareita juuri silloin, kun olet täysissä sielun, mielen ja ruumiin voimissasi.

Onko sinulle joskus käynyt niin, että olet päätynyt tekemään jotain tarkkaavaisuuttasi tai energiaasi vaativaa työtä sellaiseen kellonaikaan, kun et ole virkeimmilläsi?

 

…eeen minäkään tietenkään – kaveri kertoi. 😀

Mutta eikö vain ole hyvin todennäköistä, ettei työsi jälki ole yhtä hyvää? Käytät siihen jopa enemmän aikaa ja mahdollisesti joudut korjailemaan vielä jälkikäteen. Näin Les Millsien lanseerausviikkojen aikana huomaan totisesti itsestäni, että pikkutuskastelua on ilmassa.

Asiakkaille päin homma näyttänee iisiltä: ohjelmat soljuvat (toivottavasti 😀 ) suusta ulos ja tunti rullaa. Näyttää siltä, että ohjelmien opettelu on taas mennyt aika helposti! Tosiasiassa homma on vaatinut useamman päivän aikaisen aamuherätyksen, tattimaista tönötystä läppärin ruudun edessä, tuskastelua ja pänttäämistä. Monta eri videon uudelleenlatausta. ”Äh, mitäs tossa taas tapahtuikaan…?”

 

Älä sano, ettei sinulla ole tarpeeksi aikaa. Sinulla on täsmälleen yhtä tuntia, kuin Helen Keller, Pasteur, Michaelangelo, Äiti Teresa, Leonardo Da Vinci, Thomas Jefferson ja Albert Einstein saivat.
– H. Jackson Brown Jr. –

 

Aikatauluta siis energiatasosi mukaan, mikäli mahdollista.

 

kiire

Kiire | Mihin asioihin voit vaikuttaa?

Aika usein stressaamme myös asioita, joihin emme loppupeleissä voi juurikaan vaikuttaa. Kysymys: kuinka paljon se kannattaa?

Itselleni tällöin auttaa pohtia erilaisten listausten kanssa tehtäviä asioita seuraaviin kategorioihin:

Asiat, joihin voin vaikuttaa
Asiat, joista voin päättää
Asiat, joihin en voi vaikuttaa tai joista en voi päättää

Tarkastelemalla yksinkertaista hahmotusta siitä, mikä sinun oikeastaan on tarpeellista tehdä tai mitkä seikat ovat vaikutus-/päätösvaltasi alaisina ja mitkä ei saattavat auttaa sinua hahmottamaan olennaisimmat to do – hommat. Mikäli haluat viedä hommaa vielä pidemmälle voit numeroida kaksi ensimmäistä (voin vaikuttaa ja voin päättää) tärkeysjärjestykseen.

 

kiire

Myöhästelijä | Pyri olemaan aina hieman ajoissa

Lisäksi laitamme aika usein tapaamiset ja menot melko sharpisti sovittuun kellon aikaan kalenteriimme, eikö? Tuntuuko sinusta, että sinulle on vaikeaa pysyä aikatauluissa ja sinulla on usein kiire?

Laita kalenteriisi meno 10-15 minuuttia sovittua aikaisemmaksi. Näin on todennäköisempää, että saavut varmemmin ajallaan. Ja sitä paitsi. Jos olet hieman etuajassa, niin sinulle jää aikaa tehdä jotain ekstraa: somettaa, lukea sähköposteja tai uutisia, kerrata tapaamisen kannalta oleellisia asioita tai vaikka kävellä kaupungilla vähän hitaampaa. <3

Mutta mihin tilaa yllätyksille? Niihin rauhallisemman ajattelumme luomiin luoviin taukoihin mielissämme. Niihin kohtiin, joissa kerkiämme hengittämään, olemaan ja hiljentämään hetkeksi levottomat ajatuksemme.

Niihin hetkiin, jolloin tajuamme, että aika on ainutkertainen asia. Jokainen hetki on uniikki. Nauttikaamme yllätyksistä tässä hetkessä, antakaamme niille mahdollisuus. Sillä aika on ainoa oikea todellinen pääomamme. Sijoittakaamme se viisaasti.

 

Nautinnollista sunnuntaita kaikille!
x Kipa

 

Edellinen kirjoitukseni: 

Kuinka valitset itsellesi sopivimmat treenikengät?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

*** Instagram: Coachingkira ***

lihava pt

<3

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu

(Visited 342 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta