Keskivartalo ja vartalotyyppi X ja I | Miten ”pääset eroon keskivartalosta”?

KESKIVARTALO | MITEN SAADA VYÖTÄRÖ ESIIN?

Ah, tätä nykyaikaa: meillä on tiedossamme jo kohta kaikki äkköset ja öökkoset erilaisista vartalotyypeistä treenin ja ravintopuolen tueksi. 😀

Alkuun mainittakoon disclamerina se, että näihin juttuihin kannattaa suhtautua uteliaisuudella ja vain yhtenä näkökulmana. Liian vakavasti kirjoituksen treenejä ja ruokailuja ei kannata ottaa – joskin jos painit keskivartalon tai vyötärönympäryksen kanssa, niin vartalotyyppitarkastelusta voi olla hyvää apua ainakin alkuun pääsemiseksi.🙂

Ajatus kirjoitussarjalle lähti siitä, että työssäni ryhmäliikuntaohjaajana ja hyvinvointi-/terveysvalmentajana kuulen usein kysyttävän kysymyksen: …mutta miten pääsisin tästä keskivartalosta eroon?

 

Miten siis päästä sitkeästä rasvasta keskivartalon alueella? Mitä pitää treenata ja syödä, jotta vatsa kiinteytyy?

 

Huomenna tulossa kirjoitus A-, O- ja T-vartalotyypeistä – stay tuned!!

 

vartalotyyppi

 

Lisäksi muutama muistutus vielä:

 

Vyötärön ympärykseen vaikuttaa moni muukin asia ruokavalion ohella: liikunta, riittävä uni, oikeanlainen hengitystekniikka sekä tekemäsi työn luonne (esim. istuma-/seisomatyö) ja arkirytmi.

 

Rasva ei valitettavasti pala paikallisesti, mutta tiettyjen lihasryhmäalueiden paikallista verenkiertoa ja aineenvaihduntaa voit parantaa lihaskuntoharjoittelulla.

Ruokavaliossa kokonaisenergiansaannin tulee olla synkassa kokonaisenergiankulutuksen kanssa: painoa hallitaksesi tai painoa pudottaaksesi syö vain tarpeesi mukaan. Liian vähän ei kannata syödä.

 

Mikäli olet vetänyt syömiset liian tiukille ja epäilet säästöliekkiä, niin lue lisää lisää säästöliekistä ja sen selättämisestä täältä.

Laitan vielä tähänkin kirjotukseen linkin viimeisimpään keskivartalotreeniin.

Teenivideoita tulee aina tasaisin väliajoin, tsekkaa blogista tai YouTubesta!

 

vartalotyyppi
Kuvakaappaus YouTubesta ”villasukkatreenistäni” – haastaa muuten kivasti koko kroppaa! 😀

 

No mutta. Seuraavana siis aiheeseen! Miten treenata ja syödä oman vartalotyyppinsä mukaan, kun olet X- tai I-mallia?

 

VARTALOTYYPPI | X-MALLIN TREENI JA RUOKAVALIO

X-mallin vartalotyypit omaavat niin sanotun tiimalasivartalon. Vartalomallisi on naisellinen, ja vyötärösi on korostuneesti kapein kohta. Sinulla on jonnin verran povea ja takapuolta. <3

Pyri treeneissäsi korostamaan tasapuolista treeniä koko vartalolle.

Kroppatyyppisi on todennäköisesti melko räjähtävä ja sovellut hyvin pallopeleihin ja nopeustreeniin. Suosi treeneissä moninivelliikkeitä eli sellaisia, joissa useampi lihasryhmä treenautuu samanaikaisesti ja haastat sekä ylä- että alakroppaa.

Voit myös tehdä erilaisista liikkeistä yhdistelmiä, kuten maastaveto ja kulmasoutu tai askelkyykky eteen/taakse hauiskäännöllä.

Keskivartalotreenissäsi sinun kannattaa suosia niin pilatestyyppistä harjoittelua ja kaikentyyppisiä lankutuksia kuin välillä nopeuttakin vaativia keskivartaloharjoitteita. Pääpaino sellaisella hyvää perustaa ja lihaskuntoa ylläpitävällä core-treenillä.

 

vartalotyyppi
Missä X? 😀

 

Koska olet todennäköisesti melko voimakas (kropaltasi ja tahdoltasi) unohdat helposti myös lihashuollon. Pitkäkestoiset syvävenytykset eivät välttämättä tunnu parhaimmilta kropassasi, joten suosi liikkuvuustreeniä.

Liikkuvuustreeni kehittää voimantuottokykyäsi.

Todennäköisesti omaat hyvän hiilarinsietokyvyn, koska keskivartalo ei ole ”ongelmakohtasi”. Toisaalta olet vartalotyyppisi tulee myös geeneistä. Anyway voit siis huoletta sisällyttää ruokavalioosi hyvälaatuisia, pitkäkestoisi, hiilareita.

Tärkeintä on, että löydät itsellesi ruokavalion, joka toimii sinulle. Jos sinua turvottaa selkeästi gluteeni, makeutusaineet tai laktoosi, tarkkaile niiden käytöstä aiheutuvia oireita tai ota muuta tilalle.

Proteiinien saannista on hyvä huolehtia pitkin päivää, päivätasolla noin 1,2-1,8 g proteiinia per painokilo. Tähän kylkeen hyvälaatuisia rasvoja aina peukalon pään verran per ateria.

 

X-tyypille hyviä treenimuotoja:

Kuntopiirit, kuntosali (erit. moninivelliikkeet), HIIT, kehonpainoharjoittelu, juoksu/reipas kävely/uinti, spinning, pallopelit ja räjähtävyyttä vaativat lajit, liikkuvuusharjoittelu.

 

vartalotyyppi

VARTALOTYYPPI | I-MALLIN TREENI JA RUOKAVALIO

I-mallin immeiset ja ukkelit ovat niin sanotusti suoran vartalotyypin omaavia. Sinulla on hartiat ja lantio samassa linjassa ja vyötärö ei ole selkeästi näkyvillä.

Saatat olla joskus kuullut tai jopa itse ajatelleesi olevasi ”laiha läski” tai sitten saatat kokea, ettei lihas vain tartu. Sinulla on melkoisen vilkas ruoansulatus ja olet myös helposti vatsallasi stressailija, joten ruokavalioon panostaminen kannattaa.

On tärkeää, että syöt riittävästi. Liian pienellä energiavajeella lihaskaan ei kasva, vaan sinun on hyvä olla hieman (200-400 kCal) plussalla. Pidä ruokavaliosi tasa- ja monipuolisena ja vältä skippaamasta aterioita.

Jokaiselle aterialle on hyvä sisällyttää proteiineja, pitkäkestoisia hiilihydraatteja ja laadukasta rasvaa.

Sinun haasteesi saattaa olla saada kehitettyä lihasmassaa ja voimaa. Toisaalta kehosi ei ole kovin räjähtävä tai nopea. Lihasmassan kehittäminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, joten ole sitkeä.

Sinulle on todennäköisesti siunaantunut hieman pituutta. Saatat lisäksi olla himppasen kankea, joten panosta venyttelyyn ja liikkuvuuteen. Toisaalta toinen puoli on yliliikkuvat nivelet, joten jos sinulla sellaista on, niin vältä pitkäkestoisia äärivenytyksiä.

Koska hartiasi ja lantiosi noudattavat samaa linjaa on sinun hyvä keskittyä tasapuolisesti voimaa ja lihasta kehittäviin kuntosaliliikkeisiin.

Sinulle suurimmaksi osaksi toimii monijakoiset ohjelmat, jossa pääset pureutumaan myös paikalliseen lihaksen muokkaukseen: suosi siis treeneissäsi muutamia perushyviä massaliikkeitä ja ymppää niiden ympärille eristäviä lihaskuntoliikkeitä.

 

I-tyypille hyviä treenimuotoja:
kuntosali (monijako), hölkkä, uinti, (sauva)kävely.

 

Mitä ajatuksia sinulle syntyi? Kumpaa vartalotyyppiä olet, X vai I?

 

Jos vartalotyyppisi ei löytynyt näistä kahdesta, niin muista lukea huominen postaukseni A- ja O- ja T-vartalotyypeistä!

Ja hei! Tsekkaa myös vastikään alkanut Coachingkira Vlogi YouTubesta! Woop woop!

 

Kivaa loppiaista kaikille,
x Kipa

 

 

 

TSEKKAA VIIMEISIN VLOGINI:

Coachingkira Vlogi | Muiden ihmisten huomioon ottaminen

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

~Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.~

(Visited 3 960 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 12
Tykkää jutusta