Keskivartalo ja vartalotyypit O, T ja A | Miten ”pääset eroon keskivartalosta”?

KESKIVARTALO | MITEN SAADA VYÖTÄRÖ ESIIN?

Saan valmennuksissani terveys-/hyvinvointivalmentajana ja ryhmäliikunnan ohjaajana paljon kysymyksiä siitä, minkälainen treeni ja ruokavalio toimii täsmäaseena keskivartaloon.

 

Kehotyypit X ja I tuli puitua eilen. Nyt on aika pureutua kehotyyppeihin A, O ja T:

 

…mutta miten pääsisin tästä keskivartalosta eroon?

 

Miten siis päästä sitkeästä rasvasta keskivartalon alueella? Mitä pitää treenata ja syödä, jotta vatsa kiinteytyy?

Kertauksena eiliseltä. Vyötärön ympärys on kiinni erilaisista asioista: mm. liikunta, ruokavalio, elämänrytmi, hengitys ja uni vaikuttavat kaikki.

Rasva ei harmi kyllä pala paikallisesti. Tiettyjen lihasryhmäalueiden paikallista verenkiertoa ja aineenvaihduntaa voit kuitenkin parantaa lihaskuntoharjoittelulla.

 

KESKIVARTALO | MITEN SAADA VYÖTÄRÖ ESIIN RUOKAVALION AVULLA?

Kokonaisenergiansaantisi tulee olla synkassa kokonaisenergiankulutuksesi kanssa. Toisin sanoen (painoa hallitaksesi tai painoa pudottaaksesi) syö aina tarpeesi mukaan.

 

instagram

 

Pienestä energiavajeesta on aina etua, mutta tässäkään asiassa ei kannata liioitella: liian alas energiansaantia ei kannata viedä.

Miksi? Lue täältä lisää säästöliekistä ja sen selättämisestä.

Jos et vielä eilen vilkaissut, niin tsekkaa täältä viimeisin keskivartalotreeni – treenivideoita tulee aina tasaisin väliajoin!

Muista myös kurkkaista vlogini ja tilata kanava! 🙂

 

keskivartalo

 

Erilaisten ruokavalioiden noudattajia on moneen lähtöön ja on useampi tapa saada hyviä tuloksia.

Joku karppaa, joku on paleo-dieetillä, joku voi vedellä huoletta hiilareita, joku on välimeren ruokavaliolla ja joku taas aivan läpip*sko.

 

Tärkeintä on, että sinä löydät juuri sinulle toimivan ruokavalion.

 

Tärkeintä on, että löydät itsellesi ruokavalion, joka toimii sinulle. Jos sinua turvottaa selkeästi gluteeni, makeutusaineet tai laktoosi, niin niille löytyy kyllä korvikkeita.

Kokeile olla pari viikkoa ilman ruoka-ainetta, jonka epäilet aiheuttavan oireita. Testaa uudelleen oireita aiheuttavaa ruokaa parin viikon jälkeen ja katso miten kroppa reagoi. Kroppasi tietää kyllä. <3

Keskivartaloon täsmällisin ase on ruokavalio. Treenillä, laadukkailla yöunilla ja stressiä vähentämällä saa vauhditettua prosessia.

 

keskivartalo

 

VARTALOTYYPPI | GEENIPERIMÄSSÄ

Vartalotyypin määrää geenit. Esimerkiksi ylipainon periytyvyys on 40-70 prosenttia.

Ylipainoon on tutkittu liittyvän 32 geeniä, joista suurin osa liittyy ruokahalun säätelemiseen.

Keskivartalon rasvaa säätelevät geenit eivät ole samat kuin ylipainoa määräävät geenit. Tämä tarkoittaa sitä, että ylipainoa ja rasvakudoksen jakautumista juuri keskivartaloon (tai muualle kehoon) säätelevät riippumattomat mekanismit.

 

keskivartalo

 

VARTALOTYYPPI | O-TYYPPI: OMENAVARTALOOSEN TREENI JA RAVINTO

Mikäli olet omenavartalo olet O-tyyppiä. Olet muodokas, rintava ja huomio todennäköisesti kiinnittyy muotojesi lisäksi sinun ihaniin runsaanpuoleisiin reisiin. <3

Hartiasi ovat yhtä leveät tai astetta leveämmät, kuin lantiosi. Raajasi ovat usein lyhyet ja luustosi kevytrakenteinen.

O-tyypin eli pyknikon kannattaa suosia treeneissään voimatreeniä sekä liikkuvuustreeniä. Koska rakastat ruokaa, niin liikunnalla on ruokavalion tarkistuksen ohella suuri merkitys terveydellesi (ja keskivartalollesi).

Treeneissäsi keskity suuriin lihasryhmiin ja tee perussaliliikkeitä. Voit toteuttaa treenisi tehokkaana kuntopiirinä tai sitten yksi laite/liike kerrallaan. Kunhan panostat voimaan sekä lisäksi aerobiseen treeniin – erityisesti intervallitreeniin.

Sinulle sopii parhaiten vähähiilihydraattinen tai niin sanottuja hyviä, pitkäkestoisia, hiilareita sisältävä ruokavalio. Panosta myös hyvälaatuiseen ravintorasvaan sekä riittävään proteiinimäärään (1,2-1,8 g per painokilo).

 

O-tyypille hyvä treenimuotoja:
kuntosali, spinning, HIIT, aerobinen jumppa/reipas kävely tai (sauva)kävely.

 

keskivartalo

 

VARTALOTYYPPI | T-TYYPPI: STLERTIN TREENI JA RUOKAVALIO

Onneksi olkoon – sulla on käynyt tuuri! Olet vähän niinkuin geeneissä saanut astetta urheilullisen kropan – pidä siis siitä kiinni, olet atleetti! <3

T-tyypin eli mesomorfin kannattaa panostaa lihaskuntoon, sillä lihaksikkuus on sinun vahvuutesi. Lisäksi sinulle kestävyystreeni sopii hyvin, sillä sinulla on siihen hyvät edellytykset.

Säilytä siis kestävyystreeniä liikuntalukkariisi.

Olemuksesi on sporttisuuden lisäksi sopusuhtainen. Olet ryhdikäs. Hartiasi ovat todennäköisimmin lantiotasi leveämmät, ja siitä syystä voitkin panostaa salilla jalkatreeniin sopusuhtaisen kropan kehittämiseksi ja säilyttämiseksi.

Olet energinen sekä kilpailu- ja seikkailuhenkinen tyyppi.

Ainoa heikkoutesi saattaa olla liikkuvuutesi ja saatatkin olla astetta alttiimpi loukkaantumisille tai rasitusvammoille.

Tästä syystä sinun on hyvä sisällyttää myös liikkuvuustreeniä ohjelmaasi. Haittaa ei myöskään ole säännöllisestä venyttelystä.

Koska sinulla on vilkas ruoansulatus ja lihasta kropassa huolehdi riittävästä energiansaannista ja tasapainoisesta ruokavaliosta. Todennäköisimmin siedät hyvin hiilareita, joten syö niitä treenisi tueksi.

Lisäksi on hyvä, että saat riittävästi proteiinia, joten pidä proteiinikirjosi monipuolisena, jokaisella aterialla kämmenellinen proteiinia (n. 20 g kerralla).

 

T-tyypille hyviä treenimuotoja:
juoksu/hölkkä, kuntosali (erityisesti alakroppa- ja keskivartalotreeni) sekä liikkuvuustreeni, jooga tai venyttely.

 

keskivartalo

VARTALOTYYPPI |A-TYYPPI: PÄÄRYNÄVARTALON TREENI JA RUOKAVALIO

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä olette te, joilla lantio on hartiota leveämpi. Ylävartalostasi olet hoikahko. Todennäköisesti sinulla on siunaantunut jonnin verran runkoosi myös pituutta.

Ektomorfi eli A-tyyppi omaa heikon ääreisverenkierron. Palelet kenties helposti ja siksi sinun kannattaakin panostaa huolelliseen lämmittelyyn treeneissäsi.

Notkeutesi, aineenvaihduntasi sekä liikkuvuus ovat vahvuuksiasi. Nivelesi saattavat myös olla yliliikkuvat, joten vältä staattisia äärivenytyksiä. Voit ennemminkin huoltaa kehoasi hieronnalla sekä erilaisilla rentoutusharjoituksilla.

Kehosi rasvaprosentti on usein alhainen. Toisaalta joudut tekemään paljon työtä kasvattaaksesi lihasmassaa ja voimaa.

Osaltaan treenituloksiasi saattaa vaikeuttaa hidas tai heikohko ruoansulatus, joten verensokerisi on helposti matalalla ja sinulla on taipumus myös raudan puutteeseen. Myös tästä syystä kestävyyskuntosi ei ole paras mahdollinen.

 

keskivartalo

 

Lisäksi haasteitasi ovat huonohko ryhti ja alaselän notko, joten huolehdi lonkankoukistajien liikkuvuudesta ja pakaralihaksen vahvistamisesta.

Sinun kannattaakin treeneissäsi suosia tasapauolisesti kuntosalitreeniä ja kestävyystreeniä. Panosta salilla ylävartalotreeniin, jotta saat tasattua ylä- ja alakroan suhteita.

Alakropalle taas kannattaa suosia kestävyystreeniä, joka haastaa lantionseutua, pakaroita ja reisiä.

Ruokailuissasi sinun on hyvä huolehtia, että saat riittävästi energiaa. Huomoi myös mahdollinen anemia. Lämmittävillä mausteilla (inkivääri, kaneli, pippurit) saat potkua ääreisverenkiertoosi.

Pidä kiinni ateriarytmeistä.

 

A-tyypille hyviä treenimuotoja:
kuntosali (erityisesti yläkroppa ja keskivartalo), uinti/vesijuoksu, (sauva)kävely, hölkkä ja pyöräily.

 

Jos tiedät, että joku kamppailee samojen asioiden kanssa, niin jaa artikkeli eteenpäin! Saa myös kysyä ja kommentoida! <3

 

 

Treeni-iloa ja hyvää mieltä loppuviikonloppuunne,
x Kipa

 

 

TSEKKAA VIIMEISIN VLOGINI:

Coachingkira Vlogi | Muiden huomioon ottaminen

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

~Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan.~

(Visited 7 470 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

7 vastausta artikkeliin “Keskivartalo ja vartalotyypit O, T ja A | Miten ”pääset eroon keskivartalosta”?”

  • No mut sehän on vaan hyvä! 😀 …ja kirjaimellisesti ilman keskivartaloa vois olla aika haastavaa…☝️🤔

   X Kipa

 1. Uusi juttu nuo vartalotyyppien treenitava, I ja Xvartalo vain puuttuivat. Mites sitten kun keskivartalo on jo timmissä kunnossa? Jos olen jo tyytyväinen siihen ja saanut sixpäkin? miten treenata sillon? ylläpitävää treeniä? hirveästi aina lukee muutoksista ja tyytymättömyydestä tiettyyn osaan mutta joskus se voi ollakin että on tyytyväinen ja silti haluaa treenata.

  • Joo, auttaa vielä vähän täsmentämään tarvittaessa omaa treeniä – tai selittämään sitä, miksi esim. tietty treeni ei näy tietyllä ihmisellä ihan hetkessä. 🙂🙃

   Toi sun kommentti oli loistava, muutama muukin kysely tullut muista vartalotyypeistä! Kirjoitin vielä X- ja I-vartalotyypeistä:

   http://coachingkira.fitfashion.fi/keskivartalo-ja-vartalotyyppi-x-ja-i-miten-paaset-eroon-keskivartalosta/

   Juuri näin: kun olet jo tavoitteesasi, niin tiedät miten olet sinne päässyt. Toteuta siis näitä keinoja jatkossakin osana elämäntapoja ja liikuntatottumuksia. Ylläpitoa siis.

   Toki on hyvä huolehtia, että kroppa saa myös uutta ärsykettä, eli voithan esim. kokeilla jotain treeniä, joka antaisi uutta ärsykettä ja silti siinä keskityttäisiin X-vartalomallille sopiviin treeniominaisuuksiin.

   On oikeesti TODELLA upeeta, että olet tyytyväinen kehoosi. Se on superhyvä ja anna sen kantaa. ❤️

   Muutoksiin ja niiden toteuttamiseen keskitytään niin paljon varmaan siksi, että moni kokee haluavansa muuttaa jotain elämässään/kehossaan. 🤔❤️

   x Kipa

 2. Kiva, että teit tällaisen jutun, oli ihan mielenkiintoinen.
  Minun on tosin vähän hankalaa keksiä, mikä vartalotyyppini olisi noista kolmesta, vähän kaikkea löytyy. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 19
Tykkää jutusta