Hoikkuus | Terveyden mittari?

HOIKKUUS | TERVEYS EDELLÄ, KIITOS!

Törmään systemaattisesti omaan pohdintaani siitä, kuinka ruoasta ja syömisestä on tehty kovin monimutkaista tänä päivänä. Liikuntaa, hyvinvointia ja unen tarvetta tulisi käsitellä oman kehon ja itsensä kuuntelun kautta. Ravitsemus ei ole poikkeus.

Uskon, että kun meillä on tarvittava tietämys meillä on eväät rakentaa itsellemme sopiva ruokavalio. Tieto yksinään ei auta, mikäli olemme liian irrallamme itsestämme emmekä kuuntele omaa sisäistä ääntämme.

Tiedättekö, mikä on mun mielestä mielenkiintoista?

Tietämystä meillä nykypäivänä on ihan sikana! Lisäki jos jotain ei tiedä, niin se on muutaman klikkauksen päässä netissä. #google

Miksi sitten olemme välillä niin sairaan hukassa (kirjaimellisesti sairaan: esim. tyypin 2 eli aikuistyypin diabetes on noin 10 prosentilla suomalaisista. Tiedossa noin 300 000 kakkostyypin diabeetikkoa – lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään. Lähde.)?

 

…koska meillä ihmisillä on erinäisiä hassunhauskoja uskomuksia. Yksi niistä on hoikkuus.

 

Mitä terveys Sinulle merkitsee?

HOIKKUUS | FITNESTÄ JA FIT-ELÄMÄÄ AJATELLAAN TAVOITTELEMISEN ARVOISENA ARVONA

Ei kulu montaakaan päivää, kun joku asiakkaistani sanoo minulle, että häntä ahdistaa paino.

Kysyn aina, että miksi se paino ahdistaa ja mikä häntä siinä ahdistaa.

Vastaus on hyvin usein tätä luokkaa: paino ahdistaa, koska tulisi olla hoikka. Paino ahdistaa, koska somesta saa sellaisen kuvan, että hoikkuus ja fitness on tavoiteltavia. Hashtag healthylifestyle ja fitlife, fitfam, elämäntapanafitness ja sitä rataa.

Ja jos et ole näissä muoteissa et ole riittävä tai sopiva.

Eikö tunnukin aika rankalta?

 

Kuka sanoi, että Sinun tulee olla hoikka?
Kuka sanoi, että hoikkuus ja fitness ovat tavoiteltavia arvoja?
Kuka on määritellyt sopivan tai ihmisarvoa mittaavan muotin?
Miksi uskot, että Sinun tulee olla fitness tai somemuottiin sopiva?

 

Haluan muistuttaa tänä sosiaalisen median kulta-aikana sellaisesta seikasta, että some on ihan totta liian helposti silkkaa illuusiota. Se on luotua todellisuutta, itseasiassa se on manipuloitua todellisuutta.

Tällä tarkoitan sitä, että joka ikinen meistä somessa pyörivistä ihmisistä käytämme jonkin moista suodatinta ennen kuin julkaisemme jotain julkiseksi. Haluamme herättää jonkin ajatuksen tai reaktion.

Julkaisemme mitä haluamme muiden meidän elämästä tai meistä näkevän – ja hyvin usein fit-skenessä jahdataan vau- tai ”mäkin haluan” -efetkiä tai ihailua.

On myös paljon asiaa, jota emme julkaise.

 

Usein julkaisematta jäävät asiat ovat niitä,
jotka ovat niitä ”epätäydellisimpiä”.

 

En itse harrasta fitnesstä – enkä tule harrastamaan. Olen tästä jonkin verran kirjoittanut, snäpännyt, mouhonnut ja kertonut lehdissä, mm. Kuntosali & Fitness #6 -lehdessä sekä muutamassa muussa.

Miksi niin monella on usein taipumus verrata liikkumistaan, syömistään tai ulkonäköään fitnekseen? Miksi??

Osa muistaa, että fitneksessä ei mennä terveys edellä. Siinä muokataan vartaloa kohti lavakuntoa ja ruokavaliossa tärkeintä on optimoida ulkonäkö lavalla. Yhtä päivää varten.

 

Fitness on arvostelulaji, elämä ei.

 

Nyt haluan rakkaat muistuttaa yhden asian: elämä tai terveys ei koostu yhdestä päivästä, yhdestä kisasta tai edes matkasta yhteen kisaan. Terveys on kokonaisuus, jossa on paljon muutakin, kuin sinun runkosi koko ja ulkonäkö.

Terveys on elämän voimavara. Terveys on toimintakykyä. Toimintakykyä arjessa, koulussa, töissä, harrastuksissa, lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa, senioriteetissa…

Terveys on energiaa, terveys on tasapainotilaa. Tottakai painosta voidaan tehdä jotain johtopäätöksiä terveydentilasta, mutta ihan yks yhteen se ei aina mene.

 

Terveys on elämän voimavara.

 

Fitness, fitnesskunto tai fitness-ruoka eivät automaattisesti tarkoita terveyttä. Miksi sitä siis ihannoidaan?

Mitä siinä ihannoidaan?

 

Mikä sinulle todellisuudessa on tärkeää? Koostuuko oma terveytesi ja hyvinvointisi tosiasiassa niistä asioista, joita fitneksessä on?

 

Disclamer:
Ja kaikki fitnesstä harrastavat OBS: tämä ei ole hyökkäys fitnesstä tai sinua lajia harrastavaa kohtaan. Olen aina ollut ja tulen aina olemaan sitä mieltä, että kyseinen laji on sitä harrastavan henkilön oma asia ja valinta. En ole oikea ihminen arvioimaan lajia tai arvottamaan sitä. Antaa kaikkien kukkien kukkia.

 

En aina pidä siitä, mitä kyseinen laji saa meidät ihmiset ajattelemaan itsestämme ja kuinka se saa meidät kokemaan riittämättömyyden tunnetta. Niin somessa, kuin reaalielämässäkin.

Kuka komppaa mua?

Tiedän, että laji vaatii kovaa työtä ja omistautumista. Ei siinä muutoin pärjää. Ei formuloissakaan pärjää, ellei lajille omistaudu.

Mutta tuleeko kaikkien autolla ajavien olla formulakuskeja?

 

HOIKKUUS | LAIHUUS JA  HOIKKUUS – TERVEYDEN PERUSTA? 

Ja vielä yksi asia, jonka haluan nostaa tapetille. Nimittäin ajatus siitä, että hoikkuus/laihuus = terveys.

Njet.

NJET.

 

On ihan eri asia olla pienesti pyöreä ja elää aktiivista elämää,
kuin olla hoikka ja inaktiivinen.
On eri asia olla muutaman kilon painavampi ja syödä monipuolisesti,
kuin olla laiha ja syödä epäterveellisesti tai liian vähän.

 

Hoikkuus tai laihuus eivät automaattisesti tarkoita sitä, että ihminen on terve. On hyvä ymmärtää, että laihuus itsessään on terveysriski.

Se on aivan sama oletko tikkulaiha, jos et liiku tai syö terveyden kannalta suotuisasti tai riittävästi: ennusteesi olla terve nyt ja jatkossa ovat huonot. Kyllä toki hyvä geeniperimä jeesii vähän – geeniperimämme ei kuitenkaan kanna meitä koko elämäämme.

Olimme minkä kokoisia tai näköisiä tahansa, niin

– jokaisen meistä on liikuttava jonkin verran, jotta saamme terveyshyötyjä

– jokaisen meistä on pohdittava ruokavaliota terveyden kannalta perustellusti, mikäli haluamme voida pitkässä juoksussa hyvin

– jokaisen meistä on nukuttava laadukkaasti ja riittävästi, jotta voimme jaksaa ja palautua

 

Jokaisen meistä on pohdittava niin kehon, kuin mielen tasapainoa mikäli haluamme olla terveitä. Ja siltikään ei aina ole takeita, että elämästä selviää vaivoitta.

hoikkuus

HOIKKUUS | UNOHDA SOME, KESKITY ITSEESI

Terveydellä tai onnellisuudella ei ole mitään tekemistä kiinteän pyllyn, hoikan rungon tai sosiaalisessa mediassa luodun ja rakennetun illuusion kanssa. Ulospäin somessa näkyvä toiminta ei ole koko totuus – se on jäävuoren huippu.

Keskity somen sijaan itseesi. Jos sinua ahdistaa esimerkiksi somessa tapahtuva ulkonäkökeskeisyys, niin pohdi miksi. Miksi sinua ahdistaa se?

Mikä sinulle itsellesi on tärkeää? Mitä tavoitteita sinulla on hyvinvointisi suhteen, ja ennen kaikkea: kenen tavoitteita ne ovat?

 

Real lifen haasteet seuraavat meitä koostamme huolimatta: laskut on maksettava silti ja töihin mentävä, vaikka olisit 10 kiloa hoikempi.

 

Mitä sanot, mennäänkö terveys edellä? <3
#inhimillinenote

 

x Kipa

 

 

Lue myös:

Sisäinen puhe | Tänään pidä itseäsi hyvänä

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi

<3

(Visited 3 081 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

8 vastausta artikkeliin “Hoikkuus | Terveyden mittari?”

 1. Go Kira! 💪 juuri näin! Vain terveys merkkaa ja minusta on kamalaa kun ihmiset tavoittelevat hoikkuutta terveyden kustannuksella! Ei se tee kenestäkään parempaa ihmistä ja ulkoisiin asioihin keskittyminen vieraannuttaa meidät siitä mikä elämässä on todella tärkeää. Onnellisuus ja kokemukset ovat tavoittelemisen arvoisia asioita sillä sitä unelmavartaloa emme täältä mukaan saa ja tuskin kukaan viimeisillä elinhetkillään pohtii ehdinkö olla tarpeeksi laiha ja vietinkö tarpeeksi aikaa itseäni lenkkipolulla rääkäten. Eniten minua harmittaa se että laihuudesta tehdään itseisarvo ja lapset ja nuoret kasvavat ajatukseen että heidän arvonsa tulee ulkonäön kautta. Ja kukaan ei puhuta laihuuden aiheuttamista sairauksista vaan aina toitotetaan liikapainon tuovan terveysriskejä. Terkkuja täältä joka ollut kauan liian laiha ja ikää nyt 30 ja mukana tulee osteoporoosi! Että joo ei tuonut se laihuus sitä onnea vaan päinvastoin ja yhtä tänä päivänä maksan niistä vuosista. Terveenä olisin pienesti pullukkana säilynyt ihan salettiin!! Ja jopa usea lääkäri todennut että terveimmät ihmiset ovat hieman ylipainoisia koska heidän kroppansa kärsii harvoin puutteista ja sairauden tms iskiessä kropalla on voimavaroja taistella niitä vastaan. Kiitos siis tästä ihana!!💖

  • Moikka Annika!! <3 Ja iso kiitos kommentistasi!! Onpa melkoista kuulla, osteoporoosin olemassaolosta sinulla. Kuinka voit?

   Olen kanssasi niin samoilla linjoilla. On hassua, että nykypäivän megatrendi on terveys. Siihen liittyy niin huikea määrä oheistoimintaa ja oheismyyntiä (lisäravinteet, superfoodit ja pläp pläp) ja mielessämme on kuitenkin hyvin usein hoikkuus. Vain hoikka ihminen olisi jokseenkin sosiaalisesti hyväksytympi. Ja tätä jatkuu läpi elämän: painimme pahimmillaan sen "demonin" kanssa, että emme välttämättä edes saavuta hoikkuutta. Näin ollen kiristämme nyörejämme lisää, tarkkailemme painoamme entistä enemmän, syömme tarkemmin (vähän aikaa, koska sitten taas "repsahdamme") ja olemme pitkälti elämämme oraavnpyörässä.

   Kunnes tulee se päivä, kun olemme senioreita ja tajuamme tosissamme, että kaikkein siisteintä ikinä olisi olla omatoiminen vanhus ja vanheta arvokkaasti kotona eikä hoitokodissa.

   Tätä kun emme vain tunnu ymmärtävän, sillä ihmisen luonteeseen kuuluu saada kaikkitässäheti. Emme osaa katsoa vielä niin pitkälle, kuin senioriteetti. Ja kuten mainitsit, niin lapset ja nuorethan ne valitettavasti ottaa tajuttomasti nykypäivän laihuusihannoinnista osumaa. 🙁

   Toki nämä on aika karrikoidusti vedettyjä linjauksia, mitä tässäkin sanon. Mutta fakta on se, että vain 1-2 % elämäntapamuuttujista onnistuu ja jatkaa terveellisiä elämäntapoja pysyen saavutetussa painossa. Jossain mennään siis vikaan, ja se jokin (väitän) on ajatuksissamme ja ihmisen lyhytjänteisyydessä.

   Toivon sinulle terveyttä ja kaikkea hyvää – olet sen ansainnut! Kiitos, kun luit tekstin ja kommentoit. <3

   Mukavaa sunnuntaita!
   Kipa

   • Olet niin mahtava kun jaksat aina vastata ja olla kiinnostunut!💖💖 luin myös uusimman postauksesi ja kaikki osui ja upposi taas😁 tämä minun tilanne eli ibs ja sen tuoma stressi yhdistettynä hankalaan historiaan on aiheuttanut sen että kroppani on sekaisin ja vieläkin tässä opetellaan mikä olisi minulle parasta 😊 olen todella vaikea tapaus tämän terveyden osalta mutta aina on jotakin positiivista sanon minä ja olen opinnut tärkeitä juttuja tässä matkan varrella : olemaan itselleni armollinen ja kaikki ulkonäköön liittyvät seikat eivät merkkaa enää mitään kun terveys on ainut mitä toivon😊 harmi että nämä pitää yleensä oppia kantapään kautta.

    Osteoporoosi johtuu siitä että hormonitoimintani on ollut sekavaa nuoruudesta lähtien mutta pahin setti on kun viimeiseen 10 v ei ole kuukautisia ollut ollenkaan. Nyt vasta palutuneet joltain osin eli viimeiset kolme kiertoa on tullut mutta yksi kuu oli tyhjää tuossakin välissä. Loputon suo siis 😅 mutta ei tässä masentumaan aleta kun tässä oppii koko ajan uutta😊

    Tuo suolisto on ikävä ja sekin varmasti osaltaan tuohon hormonihässäkkään vaikuttaa. Vähintään sen aiheuttama stressi. Aika orjallisesti joudun syömään ja elämään mikä ei ole yhtään kivaa mutta suunta on silti oikea. Olen rukannut syömistä tosi paljon mutta edelleen siinä olisi varmasti parannettavaa. Vaikea vaan saada kaikkea tarpeeksi kun vatsa tyhmäilee. Siksi juuri mainitsemaasi turvotusta, nesteen kertymistä ja säästöliekkiin viittaavia juttuja on ja vaikka syön super terveellisesti for real (ei vatsa muuta kestäkään) rasvaa on kropassa nykyään luonnottoman paljon. Tämä kaikki on kropan tapaa selvitä tiedän. En syytä itseäni ja rakastan nykyistä kroppaani silti koska itseinholla EI saavuta mitään. Mutta olen ollut vuosia todella alipainoinen ennen tätä joten kroppani on vain viisas kun ei päästä ylimääräistä nyt pois.

    Uskon että saan tätä parannettua mutta en keskity siihen liikaa vaan yritän elää onnellista elämää parhaani mukaan. En halua tuhlata enää ikinä aikaa saati terveyttäni hoikkuuden tavoitteluun tai itseni piiskaamiseen. Sinulla on myös niin ihana ote näihin asioihin! 💖 olet upea ihminen kaikin puolin! 💖

    Toki jos haluat selvitellä äärettömän vaikeaa ja kaikki kauhuskenaariot täyttävää tapausta niin kysy pois😅😅 ei tässä ainakaan aika käy pitkäksi kun tiedä ikinä mitä jännittävää terveydessä tapahtuu seuraavaksi 😂

    Anteeksi pitkä viesti. Vielä aiheesta todellakin kaikkien pitäisi ymmärtää ilman ongelmia että AINA TERVEYS EDELLE!! Tämän olen pojalleni opettanut ihan taaperosta lähtien! Ja tämän oman epäterveyteni olen kääntänyt voitoksi sillä olen saanut näyttää pojalleni mitä voi käydä jos keskittyy elämässä vääriin asioihin eikä siihen että on onnellinen. Ja aina meillä on painotettu että terveys vain merkkaa jolloin myös ruokavalinnat tulevat terveysnäkökulmasta. 10v poikani tietää miksi kasvikset, hedelmät ja marjat syödään ja miksi ihmisen tulee syödä tarpeeksi mutta terveellisesti. Herkut ovat extraa silloin tällöin mutta pienissä määrin kerrallaan. Ei painon takia, vaan terveyden. Nyt lopetan 😅 HALEJA IHANA!! Ja voimia viikkoon! 😘

    • Haha, juuri kun kerkesit sanoa, että ihana kun vastailen aina – niin nyt sitten tietty juuri kestänyt! 😀 Itseasiassa luulin, että olisin vastannut tähän jo…? 😀

     Toi on niin upeaa, että olet osannut suhtautua kaikkeen kokeemaasi noin. Voi kun kaikki löytäisivät sen jonkun pienen valonsäteen haasteistaan. Rispektiä! On varmasti vienyt aikaakin totutella ja kuulostella, että millä tavalla ja mikäkin siellä kehossasi toimii. Osaltaan turhauttavaa, mutta toisaalta avartavaa. 🙂 Itsekin muistan, kun kilpparit hajosi, niin jestas sitä meni sekaisin! Netti oli pullollaan kaikkea sellaista, mitä ei ainakaan saanut syödä ettei kilppari lamaannu lisää. Ja lopulta oli ihan sekaisin – kunnes tajusi, että ei hitto. Itsehän nää pitää kokeilla. 😀

     Kiitos niin paljon ihanista ja kannustavista sanoistasi! Tulee niin hyvälle tuulelle! 🙂 Kiitos, samoin! Vaikutat ihan mielettömän lämpimältä ja elämänviisaalta ihmiseltä – kiitos, kun olet täällä! <3

     Toivon todella, että joku päivä me ihmiset ymmärrämme vielä enemmän terveyden merkitysen ja sen, että paino ei aina kerro kaikkea. Ja toisaalta oppisimme sen, että keho muuttuu, me muutumme. Vertaamme helposti aina vanhaan. Silloin ennen kun oli nuori tai hoikka jne…oli kaikki jokseenkin paremmin. Eikä muisteta sitä, että nyt on nyt ja nyt tehdään seuraavien elinvuosien kantavat valinnat. Kehomme ei ole edes tänään sama, kuin se oli eilen – joten miten ihmeessä se mikä ennen toimi tai oli, pätisi nyt? 🙂

     Aurinkohalaus sinulle, Annika! Älä luovu itsestäsi, pysy aina noin ihanana! <3

 2. Juurikin tämän takia en edes seuraa somessa näitä ns. ”Fitness-tähtiä”. Mielestäni on todella surullista, että nuoret naiset luovat uran fitness-alalla, jakavat näitä (muokattuja) kuvia vartalostaan, hehkuttavat voimaa ja onnellisuutta, mut kas, häviävät aina jossain vaiheessa. Sitten tuleekin puolen vuoden päästä itku ja avautuminen siitä, kuinka olivat todellisuudessa onnettomia ja leikkivät omalla terveydellään. Itselleni he ovat lähinnä varoittavia esimerkkejä, ei esikuvia.

  • Jenni, veit totaalisesti sanat suustani! En muista ketään fitness-ihmistä, joka ei jossain vaiheessa tulis ulos kaapista tän asian suhteen. Sitä hehkutetaan kisadietin aikana, kuinka tää on elämäntapa ja kovaa työtä jeejee & gainssit.

   Ja kun kupla puhkee, koska elämään tulee oikea arki. Kovan dieetin jälkeen keho ja mieli flippaa – niin sitten sitä aletaan miettiä, että ”mitä ihmettä mä oikein silloin mietin”. 😀

   Kiitos, ihana kommentti sulta, ah. <3

 3. Oot niiiiiin super ihana ja sun tekstisi osuu ja uppoaa joka ikinen kerta!!! Olen itse ollut fitnesskuplassa liian kauan ja nyt vuoden olen parannellut itseäni ylikunnosta sekä terapian avulla ahmimishäiriöstä. Kymmenen kiloa on tumahtanut tähän varteen lisää tässä välissä mutta tiedätkö mitä? Olen ehkä onnellisin nyt kuin koskaan ennen ja uskon että henkinen hyvinvointi heijastuu myös fyysiseen hyvinvointiin. Ei ehkä timmiä peppua ja näkyviä vatsalihaksia mutta elämäniloa ja naurua sitäkin enemmän 🙂

  Ihanaa syksyä sinulle!<3

  • Moikka Suski!

   Oooooo, ihana sä oot – kiitos, olipa piristävä kommentti! 🙂 <3

   Komppaan sua ihan täysin, että vaikka painoa on tullut, niin onnellisuus on lisääntynyt tietyllä tapaa. Nauru ja ilo on superihania juttuja, puhumattakaan vähän rennommasta asenteesta vähän kaikkeen. 🙂

   Olen tosi onnellinen sun puolestasi, että olet löytänyt uuden suunnan! <3

   Iloa syksyysi!
   Kipa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 55
Tykkää jutusta