Flunssa | Milloin saa treenata flunssan jälkeen?

FLUNSSA JA TREENI | SAAKO FLUNSSAISENA LIIKKUA?

Sikana kysytään saako flunssaisena treenata ja milloin voi palata takaisin liikunnan pariin flunssan jälkeen:

  • Flunssan jälkeen milloin olen riittävän terve treenaamaan?
  • Onko vaarallista mennä urheilemaan, jos tunnen oloni vain vähän flunssaiseksi?
  • Onko sydänlihastulehduksen riski kuinka suuri?”

Tällaisia tulee paljon vastaan, joten avataan niitä tänne. 🙂 Kysykää sitten vielä, jos tulee jotain kysymyksiä aiheesta. <3

 

FLUNSSA | VÄLTÄ TREENIÄ ENSIMMÄISET 3 PÄIVÄÄ

Flunssa on elimistölle rasitustila.

Toisin, kuin yleensä luullaan itse vilistuminen ei aiheuta flunssaa, sillä flunssan aiheuttaa flunssavirus. Ei siis esimerkiksi paleltuminen bussipysäkillä kyytiä odotettaessa.

Kylmälle altistuminen todennäköisimmin “herättää” viruksen elimistössä kyllä, mutta flunssaa ei pelkästään esimerkiksi paleltumalla saa.

Mikäli flunssa on päällä ei keho juurikaan ota vastaan treeniä: harjoitusvaste jää pieneksi. Tämä tarkoittaa sitä, että treenin hyödyt jäävät pieniksi eli syytä treeniin ei ole.

Ensimmäiset 3 päivää ovat tärkeimmät levon kannalta, sillä kehon rasittaminen näinä päiviä voi pitkittää flunssaa ja altistaa jälkitaudeille. Siksi flunssan ensimmäiset päivät tulee välttää liikuntaa – eli siis license to chill. 😉  (#inhimillinenote)

 

flunssa

FLUNSSA | MILLOIN TREENAAMAAN FLUNSSAN JÄLKEEN?

Jos kyseessä on tavanomainen flunssa, niin liikuntaa voit alkaa huoletta harrastamaan jo muutaman päivän levon jälkeen. Tunnet, kun pahimmat oireet on selätetty.

Lisäksi oma fiilis kertoo paljon: tuntuuko treeni miellyttävältä, vai alkaako esimerkiksi heti yskä häiritä ja sylki lentää treenissä.

Mikäli tunnet, ettet ole täysissä voimissasi, niin lepää lisää. Olet itsesi paras asiantuntija.

Pitkittyneissä oireissa kannattaa aina konsultoida lääkäriä. Eli mikäli flunssa ei reilussa viikossa mene ohi, niin tutkituta ihmeessä. Ja etenkin silloin, jos tunnut olevan flunssakierteessä.

Kun flunssan ensipäivät ovat ohi ja olet päässyt eroon flunssan yleisoireista, kuten kuume ja/tai yleinen sairauden tunne, selkeästi kohonnut leposyke ja lihas- tai nivelkivut, voit parin vuorokauden kuluttua palata harrastamaan kevyttä liikuntaa.

 

Hyvä nyrkkisääntö on levätä kokonaan ainakin saman verran kuumeettomia päiviä, kuin sinulla oli kuumeisia päiviä.

Jos sinulla on ollut kuumetta esimerkiksi 2 päivää, niin odota vähintään 2 päivää ennen treenaamista.

Lisäksi hyvä yleissääntö on, että on hyvä harjoitella kevyemmin yhtä kauan kuin itse tauti kesti. Käytännössä siis jos flunssa on kestänyt pari viikkoa, niin on hyvä idea treenata kevennetysti pari viikkoa. Korostan tässäkin oman kehon tuntemusta, se ratkaisee. Onko olosi hyvä vai ei liikunnan aikana tai jälkeen.

flunssa
Kuka on kuullut, että inkivääri voi lievittää flunssaa? Se voi jopa estää alkavan flunssan kehittymistä täyteen mittaansa. Miksi? Inkivääri sisältää tulehdusta ehkäiseviä aineksia ja antioksidantteja. Tutkimuksen mukaan tuore inkivääri voi vähentää infektioden määrää. Olen myös kirjoittanut aiheesta täällä.

 

MISTÄ TIEDÄT, ETTÄ VOIT TREENATA – TARKKAILE TUNTEMUKSIASI

Tarkkaile tuntemuksia: jos flunssa aiheuttaa vain kaulan yläpuolisia oireita (nenän tukkoisuutta ja vuotamista), niin voit lähteä liikkumaan melko pian taudin jälkeen.

Jos taas flunssa on aiheuttanut edeltävien lisäksi kaulan alapuolisia oireita keuhkoissa, niin kannattaa levätä pidemmän aikaa. Yleensä nimittäin kaulan alapuoliset oireet kehittyvät herkemmin jälkitaudeiksi.

 

flunssa

 

Vaikka flunssaoireilu alkaisi olla jo takana päin kannattaa silti aloittaa treenailu pikkuhiljaa omaa fiilistään tarkkaillen.

Flunssan jälkeen lihaksia voi hapottaa helpommin, keuhkoja “piiputtaa” tai voi olla yleisväsymystä. Ole itsellesi inhimillinen ja aloita maltilla ja kärsivällisesti.

Muutaman päivän lepo ei vielä vie kuntoa pohjalukemiin. 😉

 

FLUNSSA | MITEN TREENATA FLUNSSAN JÄLKEEN?

Kehitys tapahtuu levossa, mutta tokkiinsa myös taantuminen: mikäli et harjoittele niin sitten yhtään (ei myöskään arkiliikuntaa), niin esimerkiksi voimatasot vähenevät noin 2-3 viikossa.

Tämän ajanjakson jälkeen totaalilepo laskee suorituskykyä lähes satavarmasti ainakin voimalajeissa.

 

Viikon katko ei siis vielä tee hallaa, joten anna keholle lepoa.

Lempeät kehonhuoltolajit ovat ookoo jo silloin, kun olet juuri toipumaisillasi pahimmasta flunssasta. On hyvä muistaa myös kanssatreenaajat: tartunta-aikana ei kannata mennä paikkoihin, jossa muut voivat saavat tartunnan (työ, koulu, kuntosali tai ryhmäliikunta).

“Kevennettyjä lajeja” ovat esimerkiksi venyttely ja yin jooga. Tai mikä tahansa liikunta, jossa kuormitustaso on hyvin maltillinen. Kehonhuolto auttaa pitämään jonkin verran kestävyyskuntoa yllä. 🙂

 

flunssa

FLUNSSA | SYDÄNLIHASTULEHDUKSEN VAARA?

Sydänlihastulehdusta on haastava ennustaa, jopa mahdoton. Riski on ensinnäkin yksilöllistä ja toisekseen vähän tuuristakin kiinni.

Kokonaisuus ja kokonaisrasitus ovat todella ratkaisevia: koko kehon (ja mielen) pitkäaikaisella rasitustilalla on omat vaikutuksensa. On mahdotonta sanoa, mikä todennäköisyys juuri sinulla olisi saada sydänlihastulehdus – siksi kannattaa olla tässä asiassa kaukaa viisas ja läheltä vaan potea flunssa pois.

 

Tämä tarkoittaa riittävää lepoa ja paranemisaikaa.

Sydänlihastulehduksen riski on suurempi silloin, kun flunssan yhteydessä tuntuu selkeää lihaskipua, kovaa kurkkukipua, rintakipua, hyvin poikkeavaa väsymystä, hengenahdistusta tai rytmihäiriöitä.

On kuitenkin huomattava, että nämä voivat olla myös yleisen rasitustilan oireita, joten itseoppinutta valelääkäriä ei kannata leikkiä vaan edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa flunssan yhteydessä kannattaa hakeutua lääkäriin tarkempia tukimuksia varten. 🙂

 

Parempi katsoa, kuin katua. <3

 

Liian varhainen liikkuminen voi aiheuttaa jälkitauteja, kuten juuri sydänlihastulehduksen tai esimerkiksi keuhkokuumeen. Siksi on tärkeää varmistua, että olet varmasti terve, kun aloittelet raskaampaa liikuntaa. Flunssan jälkitauteista jäädä keuhkoihin tai sydämeen arpea, joka heikentää niiden toimintaa.

Ja tämäkin vain pahimmassa tapauksessa, harvoin ihan pienestä häkki heilahtaa. <3

Summa summarum:

 

Rakasta kehoasi tarpeeksi antaaksesi sille riittävä palautusaika.
Kerkiät pelikentille kyllä, mutta terveyttä ei ole varaa menettää. <3

 

Treeni-iloa kaikille,
x Kipa

Tsekkaa arvonta:

Voita Tassu-korvakorut!

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

coachingkira

<3

(Visited 745 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 3
Tykkää jutusta