Enemmän omaa aikaa | Kuinka sanoa ei?

OMAA AIKAA | ONKO KIELTÄYTYMINEN PAHA ASIA?

Miksi meille niin usein tulee kieltäytymisestä syyllinen olo on se, että ajattelemme olevamme loukkaavia toista kohtaan tai itsekkäitä? Miten päästä irti velvollisuudentunteesta?

Kuinka sanoa ei?

 

Kieltäytyminen asioista ei automaattisesti tarkoita sitä, että olet huono tai itsekäs ihminen. Se on hyvä muistaa. Hommassa ei ole kyse itse kieltäytymisestä, vaan ennemminkin siitä, kuinka kieltäydyt.

 

omaa aikaa

 

OMAA AIKAA | IRTI VELVOLLISUUDENTUNTEESTA

Minulla on vino pino asioita, joista haluaisin kirjoittaa. Tämä on nousi aiheista ajankohtaisimmaksi, sillä tällä hetkellä itselläni on monta sellaista asiaa, johon on vain osattava sanoa ei.

Moni kyseisistä asioista liittyy kaikenlaiseen pieneen, esimerkiksi työpaikkaani. Olen ollut Esportilla 9 vuotta ja helposti minun kauttani kysytään tai pyydetään asioita. Olen kuitenkin ”vain” tuntiohjaaja, joten kaikkeen minulla a) ei ole valtuuksia tai b) mahdollisuuksia edes vaikuttaa.

Silti usein niin ajatellaan. Olen hyvin velvollisuudentuntoinen: minulla on tapana myöntyä ihan vaan velvollisuudentunteesta. Haluan aina olla avuksi enkä halua loukata ketään.

Tämän olen joutunut lähivuosina opettelemaan: päästämään irti velvollisuudentunteesta. Minun ei pidä eikä tarvitse osata kaikkea. Ei sinunkaan. Älä vaadi itseltäsi liikoja.

Mikä minua on auttanut sanomaan ei on minipysähtyminen.

 

Kun minulta kysytään jotain, hengitän kerran oikein syvään ja vastaan vasta sitten. Kerkiän sinä aikana miettimään, mikä on todellinen fiilikseni.

 

Tärkeimmäksi kysymykseksi on itselläni noussut – ei se, tahdonko tai pystynkö, vaan – kuinka paljon minulla on kyseiseen asiaan tällä hetkellä voimavaroja.

Jos voimavaroja löytyy, niin jepa! Jos ei, niin ei. <3 Itselleen kannattaa aina olla rehellinen. Vaikka pystyisit tekemään sinulta pyydetyn asian, niin sinun ei ole pakko suostua.

 

omaa aikaa

OMAA AIKAA | TARJOA VAIHTOEHTOJA

Joskus tulee asioita, joita voi toki tehdä. Niiden tekemiseen ei vain ole mahdollisuutta juuri nyt, koska on muuta puuhaa. Kun kieltäydyt ja kuulet sisäisen äänesi haukkuvan sinua laiskaksi tai itsekkääksi, niin muista tämä:

 

Sinä kieltäydyit, koska arvostat itseäsi, aikaasi ja jaksamistasi eli voimavarojasi. Ja se on todella ookoo.

 

Kieltäytyä voi myös hienovaraisella tyylillä: kiitä, että olet ollut ajatuksissa ja olet tullut vaihtoehtona mieleen. Samaan syssyyn voit hyvin todeta, että valitettavasti et vain pysty tänään, tällä viikolla tai viikonloppuna.

Sinun ei tarvitse tarjota selitystä, mutta ystävällinen voi olla. Ei tule sinullekaan turhaan paha mieli, koska kieltäydyit. Ja onhan se kiva, että olet tullut jonkun toisen mieleen – sinulla vain juuri nyt ei ole voimavaroja juuri kyseiseen asiaan. #inhimillinenote

Olisiko sinulla tarjota vaihtoehtoa? Ehkä joku toinen henkilö olisi sinua oivallisempi auttamaan?

Esimerkiksi itse olen oppinut, että kun kyseessä on esimerkiksi nykyistä työpaikkaani koskevia kysymyksiä, olen suositellut vahvana vaihtoehtona olla suoraan yhteydessä vastaavaan.

Taas tullaan siihen, että vaikka pystyisit tekemään sinulta pyydetyn asian, niin sinun ei ole pakko suostua. Voit ikäänkuin väistellä tyylikkäästi. 😉

Ystävällisellä tavalla luja saat olla. Sinulla on oma aikasi, omat juttusi ja agendasi. Lisäksi sinua on vain yksi ja joka juttuun ei kerkiä mukaan. On täysin ookoo yrittää olla jakautumatta.

 

omaa aikaa

 

OMAA AIKAA | TIEDÄ MITÄ TAHDOT

Yksi tärkeimpiä asioita kieltäytymisen jalossa taidossa on tietää, mitä sinä itse haluat. Mikä sinulle on tärkeää. Kun tiedät, mitä tahdot ja mikä on tavoitteesi, niin osaat paremmin sanoa tietyille asioille kyllä ja tietyille ei.

Arvot ohjaavat toimintaamme. Mikäli jokin asia on selkeästi ristiriidassa omien arvojesi kanssa on siitä usein helpompi kieltäytyä – ja siihen kannattaakin olla tarttumatta.

On hyvä muistaa, että kieltäytyminen on kieltäytyjälle hyvin usein isompi juttu, kuin se oikeastaan onkaan. Mitä on pahinta, mitä kieltäytymisestä voisi tapahtua? Miksi?

Ja ettei kenellekään tule vääränlainen kuva, niin korostetaan vielä, että auttaminen on aina ihanaa. Ja lähimmäisenrakkaus. Tästä ei kuitenkaan ole tällä kertaa kyse, sillä hyvä on totta kai aina laitettava kiertämään. <3

Nyt on kyse sellaisista asioista, jotka ovat selkeätä ekstraa arkesi jaksamisen keskelle. Sellaisista asioista, jotka vievät sinulta energiaa suhteessa enemmän, kuin tuovat sitä.

Ajattelemme usein, jos nyt kieltäydyn, niin enää ei kehtaa itse koskaan pyytää apua kyseiseltä henkilöltä. Vaikka kieltäytymistä ei tarvitse selitellä, niin joskus voi auttaa ihan kunnollinen perustelu.

 

Kieltäytymistäsi helpottaa se, jos perustelet päätöstäsi. Päätöksesi perustana toimii oma tietämyksesi siitä, mitä sinä tahdot ja mitkä ovat tämän hetkiset voimavarasi.

 

Pelkäämme että annamme itsestämme huonon kuvan. Kieltäytyminen myös tuntuu hetken pahalta ja saa aikaan syyllisen olon. Mutta kuinka monella on esimerkiksi sellaisia ihmisiä lähipiirissä, jotka pyytävät vähän väliä jotain?

Miltä se sinusta tuntuu? Mutta onko pyyntö jäänyt vain yhteen kertaan? . Kuinka kauan voit ja aiot myöntyä, ennen kuin rajasi – ja oma jaksamisesi – tulee vastaan?

 

On tervettä vetää ajoissa selkeät rajat. Terveellä tavalla itsekäs saat olla.

 

Aika on korvaamatonta. Me emme saa sitä koskaan takaisin. Miksi siis käyttää sitä siihen, mitä et itse tahdo tai pidä tärkeänä? <3

 

omaa aikaa

 

OMAA AIKAA | MISTÄ ALOITTAA KIELTÄYTYMISEN OPETTELU?

Mä rakastan pieniä steppejä. Niissä on pitkän matkan alku. Aloita siis pienin askelin.

Bongaa jokin tarpeeksi pieni pyyntö, niin pieni, että siihen oikeastaan voisit heittämällä suostua. Harjoituksen vuoksi kieltäydy kuitenkin. Katso mitä tapahtuu.

Alussa se voi tuntua karultakin ja siltä, että laiminlyöt toista. Muista, että velvollisuudentunne on oma tunteesi: vaikka pystyt johonkin asiaan se ei tarkoita, että sinun täytyy se tehdä.

Having said that, en tarkoita, että aina täytyy kieltäytyä. Ei:n sanominen on kuitenkin jalo taito silloin, kun sinulla itselläsi on voimavarat vähissä. Kieltäytyminen auttaa sinua kanavoimaan energiaasi sen hetken välttämättömyyksiin.

Joskus välttämättömyys voi olla ihan vaan lepo ja mitään tekeminen. Opettele ottamaan vastaan myös hyvä tunne siitä, että kieltäydyit: sinulle vapautui aikaa omille jutuillesi ja itsellesi.

 

Joka kerta ei siis missään nimessä tarvitse tai pidä kieltäytyä, vaan silloin, kun sinä itse olet naatti. Silloin, kun rehellisyyden nimissä haluaisit vain omaa aikaa.

 

Rakasta lähimmäistäsi, ehdottomasti. Mutta rakasta myös itseäsi ja omaa aikaasi. Olet sen ansainnut.

x Kipa

 

 

EDELLINEN KIRJOITUKSENI:

Luottamus | Luota itseesi ja elämään, niin selviät vaikeinakin aikoina

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTube – Bloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

instagram

<3

(Visited 589 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 11
Tykkää jutusta