Auktorisoitu PT – pätevä PT?

AUKTORISOITU PT – PÄTEVÄ PT?

Tuli vastaan Helsingin Sanomien verkkosivulla Hyvinvointi-osiossa mielenkiintoinen uutinen. Uutisessa kerrotaan, että ”Moni auktorisoitu personal trainer antaa liikuntaohjeiden lisäksi myös ravitse­mus­­­neuvoja. Aina ne eivät perustu tutkittuun tietoon.”

Totta. Hyvä pointti. Hesarin toimittaja oli randomisti valinnut auktorisoitujen personal trainereiden pankista 11 PT:tä, joille hän soitti kysyäkseen heiltä lehtijuttua varten näkemyksiä muun muassa kansallisista ravitsemussuosituksista, rasvoista ja maitotuotteista.

Auktorisoitujen personal trainereiden pankissa on 166 valmentajaa itseni mukaan lukien. Meistä jokaisen on pitänyt suorittaa vähintään 640 tuntia eli 16 viikkoa liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä opintoja. Lisäksi meidän työkokemuksen tulee olla vähintään kaksi vuotta tai 800 asiakastyötuntia.

Hesarin jutun myötä ilmeni, että jokainen PT kertoi antavansa asiakkailleen ravinto-ohjeita, mutta monen tiedoissa oli selkeitä puutteita.

Näihin teemoihin kysyttiin myös muun muassa ravitsemusterapeuteilta vastaukset.

Vähän harmittaa, etten saanut soittoa. 😀

 

auktorisoitu personal trainer
Kuvalähde.

 

AUKTORISOITU PERSONAL TRAINER – YHTEISTYÖSSÄ ON VOIMAA

Hienoa, että tällaistakin tehdään. Joskin pakko sanoa, että välistä toivoisin hieman vähemmän terveysalan viranomaistahojen ja PT:iden vastakkainasettelua.

Tätä hommaa tulisi rakentaa hyvällä meiningillä ja tahdolla toisiamme kunnioittaen. Koskee niin konkareita kuin puoskareita.

Terveys-, liikunta- ja hyvinvointiala tarvitsee ennemminkin osaavien tekijöiden yhteistyötä. Yhdistäessämme voimavaramme ja osaamisemme voimme ensinnäkin oppia toisiltamme jotain ja toisaalta päästä paremmin tavoitteeseemme, so. edistää ja kehittää Suomen kansanterveyttä ja hyvinvointia.

Liiallinen mustamaalaaminen tai lyttääminen ei välttämättä koidu suuren kansan hyödyksi, vaan sekoittaa pakkaa entisestään.

 

auktorisoitu personal trainer
Kuva: Veera Kurittu

 

Mut enivei.

Suosittelen aina kysymään PT:n lähtökohdat. Kysy rohkeasti erityisesti se, mikä on PT:n erikoisalaa ja mikä näkemys hänellä on yleisesti ravinto- ja liikunta-asioista.

Hänellä tulee olla tutkittua tietoa myös sinun haasteisiisi liittyen: mutu-tuntuma tai oma kisadieettipohja eivät ole riittävää tietopohjaa. Ne kertovat vain siitä, mikä PT:lle itselleen toimii tai ei toimi.

 

AUKTORISOITU PERSONAL TRAINER – TUNNE TONTTISI

Kukaan ei ole ekspertti kaikessa, vaan meillä jokaisella on heikkoutemme ja vahvuutemme. PT ei myöskään saa antaa itsestään tällaista kuvaa, että olisi jokaisen perusteeman asiantuntija – ellei ole kyseistä teemaa varta vasten opiskellut ja nimenomaan opiskellut: pelkkä paperi tai koulutustitteli ei kerro koko totuutta siitä, millä intensiteetillä koulutuksen opetuspäiviin on osallistuttu tai syventäviä tehtäviä/itseopiskelua on tehty.

PT: llä on vastuu antaa oikeat ja totuudenmukaiset tiedot osaamisestaan: ei ole puuttuman raskauden aikaiseen treenailuun, jos siitä ei ole tietoa. PT:n ei myöskään tule kikkailla liikaa päivän trendeillä, kuten maidottomuudella, gluteenittomuudella, superfood-hifistelly tai HIIT:illä mikäli hänellä ei ole kyseisiin teemoihin painavaa tietoa ja tarvittavaa osaamista.

Suutari pysykööt lestissään ja PT omalla tontillaan.

 

Terveisin aamupuuron ystävä (ei, puuro ei ole hiilarihöttöä). 😀

 

Ps. Hesari ja muut – saa soitella!

 

 

Lue myös:

Lue 4 uutta näkökulmaa palkata PT

 

Saako PT olla lihava?

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi
~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~

 

(Visited 522 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 12
Tykkää jutusta