Arkiliikunta | Tsekkaa, kuinka aktiivinen olet ja mistä tulee 10 000 askeleen raja?

Treeni ei ole tehokasta, jos ei siinä tule hiki!

Arvaa, kuinka paljon tätä muuten kuulee. 🙂 Meillä on jotenkin hassunhauskoja uskomuksia siitä, mikä on oikea tapa liikkua. Just viimeksi tänään valmennuksessa tuli esille se, että salilla tulee treenata ainakin tunnin tai puolitoista.

Ilme vähän muuttui, kun kysyin valmennettavalta miltä kuulostaisi maksimissaan 45 minuutin treeni? 😀

Ei siellä salilla asustaa tarvitse! Vielä vähemmän mennä salille, jos ei vaan ole sun juttu. Liikkua ihmisen pitää, se on fakta. Se ei silti tarkoita sitä, että sun pitää lähteä suorittamaan hampaat irvessä jotain hoocee-ohjelmaa, johon sulla ei ole motivaatiota – sitä kuuluisaa sisäistä draivia juu knou.

Jokainen askel on kotiin päin: tärkeintä on, että on aktiivinen. Suurin hyöty tulee jo siitä, kun nouset sohvalta tai tuolilta ja liikehdit.

 

arkiliikunta
Suhtaudu niin, että arkiliikunta on sun kaveri. Se jeesaa sua mm. saamaan paremman mielialan. Liikunnan pitää tuoda sulle energiaa – ei viedä sitä. <3

 

ARKILIIKUNTA | MISTÄ TULEE 10 000 ASKELTA PÄIVÄSSÄ -”SÄÄNTÖ”?

Huomaan sellaisen seikan, että 10 000 askelta on iskostunut sekin meidän päähän sellaisena pakotteena. Taas yksi merkki, josta me voidaan päätellä olevamme epäonistuneita tai onnistuneita ihmisiä. Tosi helposti mollaat itseäsi siitä, että ”vaan 7689 askelta, no ei tullut se kymppitonni täyteen – surkea päivä!”

Eihän se päivä surkea ole. Ei vain tullut 10 o00 askelta täyteen.

Mistä tää 10 000 askelta tulee? Se näyttää saaneen alkunsa olympiavuodelta 1964. Japanilaiset struuttasivat markkinoille askelmittarin nimeltä manpo-kei eli kymmenen tuhannen askeleen laskuri. Perinteisesti 10 000 on pidetty japanilaisten keskuudessa onnea tuottavana lukuna.

Eli ei se sun ihmisarvoon kyllä vaikuta ja sun päivä on varmasti ollut tosi kiva. <3 #inhimillinenote

Sitä voidaan kuitenkin pitää hyvänä tavoitteena, koska askeleen pituudestasi riippuen 10 o00 askelta on sellaiset 7-7,5 km. Musta se on aika hyvin. 🙂

 

arkiliikunta
Jos ei askelia kerry muutoin tarpeeksi, niin ala tekemään liikuntaa työksesi…tsik tsik. (Kuva: mä)

ARKILIIKUNTA | MITEN LASKET MINKÄ VERRAN KILOMETREJÄ SINULLE KERTYY 10 000 ASKELEESTA

Musta tää oli mielenkiintoista laskea. Koska me olemme yksilöitä tässäkin, niin meillä on eri askelpituus. Meikäläinen on vielä tällainen persjalkainen, että mun 10 000 askelta on noin 6,6 km. 😀

 

Tsekkaa seuraavat laskukaavat, paljonko sun on? 🙂

 

Naiset: oma pituus x 0,413

Miehet: oma pituus x 0,415

 

Eli mä kun olen 160 cm ja nainen (joo, ylläri 😀 ), niin laskin 160 x 0,413 = 66 cm. 10 000 askeleella kuljen
10 000 kertaa 66 cm: 10 000 x 0,66 m = 6600 m eli 6,6 km.

 

arkiliikunta

 

ARKILIIKUNTA | TESTAA KUINKA AKTIIVINEN OLET + OTA VINKIT TALTEEN

Askelien seuranta on motivoivaa siksi, että liikkumisemme konkretisoituu. Ihminen on tavoitehakuinen olento, joten selkeän tavoitteen asettaminen (esim. just 10 000 askelta per päivä) ja sen seuraaminen takaa paremmat tulokset.

Askelmittari on siksikin älyttömän hieno juttu, koska me suomalaiset olemme todela tunnollisia: jos jotain on mainittu tavoitteeksi, niin haluamme toteuttaa sen. Olemme tunnollisia myös mittareille. 😀 On itseasiassa tutkittu, että askelmittarin käyttö lisää päivittäisten askelten määrää jopa 2500 askeleella.

Askelmittaria käyttämällä on mahdollista, että saat päivittäin parin kilometrin verran lisää askelia arkeesi ja kokonaisliikuntasuorittamisesti kasvaa ainakin 27 %.

Se on muuten aika paljon se!

 

Kuinka aktiivinen olet? Tsekkaa listaus.

Miksi arkiaktiivisuus on tärkeää? Koska gainsit. Eli terveyshyödyt. Tumppu pumpissa ja pulleena on toki ihan kiva, mutta ei se välttämättä terveyshyötyjä tuo. Siksi on tärkeää keskittyä siihen, että aktiivisuus on säännöllistä ja sitä löytyy siitä tärkeimmästä: arjesta.

Mä diggaan mennä näissä asioissa terveys edellä ja terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen liikkuminen on parempi kuin ei ollenkaan. Unohda suorittaminen ja hashtagelämäntapanafitness tässä mielessä: terveysliikunnan vaikutukset on ennemmin yhteydessä siihen, kuinka usein liikuntaa harrastetaan – ei suoranaisesti sen tehoon.

Laitoin tuohon alle askelmääriä, joihin voit peilata oma arkiaktiivisuuttasi. Osaan niistä laitoin apukysymyksiä ja vinkkejä erityisesti sitä silmällä pitäen, miten saisit liikettä lisättyä päiviisi.

 

Alle 5000 askelta | Elämäntapasi on passiivinen: omaksu uusia tapoja

Elämässäsi on tällä hetkellä paljon paikallaan olemista. Oletko miettinyt, mistä se voisi johtua? Mikä auttaisi sua olemaan hieman aktiivisempi: mitä tietoja, taitoja tai apua tarvitset? Keneltä tai mistä saat sen?

Osasyy saattaa olla työn luonne, kuten toimistotyö. Askelmääräsi voi jäädä vähäiseksi, jos lisäksi käytät tarjolla olevia erihienoja systeemejä liikkumiseen: auto/julkinen, hissi, parkkihallit, sähköpostin mailaaminen viereiseen huoneeseen, telkkarin katselu tai vaikka istuen tehtävät käsityöt.

Onko jotain sellaista, mihin voisit tehdä pieniä satsauksia: hissin vaihtaa portaisiin, parkkeerata auton vähän pidemmälle parkkiruutuun tai hypätä pois yhtä pysäkillistä aikaisemmin bussista?

Entä työpaikalla: voitko kävellä työtoverin luokse kertomaan asiasi tai ottamaan pientä työn tauotusta väliin hakemalla keittiöstä vaikka kupillisen vettä?

Elämäntavassa on kyse juurikin tavoista: aseta itsellesi niin ”naurettavan” helppoja rutiineja, että ne ovat toteutettavissa joka päivä. Ei kannata koittaa kurkottaa kuuseen, jos takapihalla on vaan mäntyjä. 🙂

 

arkiliikunta

 

5000 – 7500 askelta | Elämäntavassasi on jonkin verran aktiivisuutta: mitä pientä vielä kekkaisit?

Arjessasi on jonnin verran liikuntaa ja se on upea juttu! Miten saisit pienen annoksen lisää arkiliikuntaa päiviisi? Voitko käydä esimerkiksi kävellen kaupassa tai 20-30 minuutin minihappihyppelyllä ennen lempitelkkariohjelmaasi? Saat hienosti askeleesi nousemaan jopa reilusta muutamalla tuhannella askeleella.

Tai voitko jäädä yhden-pari pysäkillistä aikaisemmin määränpäästäsi ja tepastella loppumatkan? Tauotatko työtäsi? Entä lounasajat: onko ruokalaan mahdollista mennä ja sieltä tulla portaita pitkin?

Mitä kohtia arjessasi itse huomaat, joita voisi hyödyntää?

 

7501 – 10 000 | Elämäntapasi on aktiivinen: anna hyvän olon kantaa

Oikein hyvä, arjessasi on aktiivisuutta kivasti. Hyödynnät pitkin päivää kohtia, joissa on arkiliikunnan mahdollisuus. Käyt vielä todennäköisesti treenaamassakin muutamana päivänä viikossa tai sitten työnkuvasi on jonkin verran liikkuvaa.

Mikä on tavoitteesi aktiivisuutesi suhteen? Mikäli sinulla on jotain tavoitteita, niin miten pääset tavoitteisiisi: mitä asioita tarvitset lisää päästäksesi tavoitteeseesi? Minkä pienen aktiivisuusvalinnan voisit kekkasta vielä arjessasi?

Mitä konkreettisia hyötyjä huomaan arkiaktiivisuudella olevan? Anna niiden kantaa ja keep going!

 

10 010 –  12 500 askelta | Suositeltava määrä askelia ja aktiivisuutta täyttyy

Topsi upeeta! Kun tavoite on lähinnä terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, niin tekeminen saa olla teholtaan ja vauhdiltaan maltillista – ja siitä saa nauttia.

Käyt ilmeisesti treenaamassakin. Notta homma jatkuu ja on mielekästä, niin panosta hyviin treenivarusteisiin (kengät, hyväntuntuiset ja säähän sopivat vaatteet jne.).

 

12 501 askelta ja yli | Elämäntapasi on erittäin aktiivinen

No ni, jätkä senkun porskuttaa – mitkä on kisatunnelmat? 😀

Pidä tämä linja. Koska olet selkeästi aktiivinen ihminen ja treenaat useana päivänä viikossa, niin muista rytmittää treeniä ja sen rasitusta. Löytyyhän treenistä sekä kovaa että kivaa? Pidä myös huoli kehonhuollosta, koska rokatessa roiskuu ja se joskus vähän jää. 🙂

 

arkiliikunta

 

ARKILIIKUNTA | ÄLÄ ODOTA ITSELTÄSI LIIKAA, VAAN JAA TAVOITE PIENEMPIIN OSIIN

Odotukset. Just ne, jotka aiheuttavat rimakauhua ja rakkautta.

Tänään eräs toinen valmennettavani sanoi, kun kehoitin häntä lomailemaan nyt syysloman rauhassa ja keskittymään sen jälkeen salitreeniin, että ”joo, mutta kyllähän ihmisellä niitä tavoitteita pitää olla”.

Just näin! Niin pitää, amen! Mutta tavoitteiden tulee olla ensinnäkin omia tavoitteitasi, ei kenenkään muun asettamia. Toisekseen niiden pitää olla realistisia. Toisekseen sun tavoitteiden pitää peilata sun omaa lähtötilannetta ja -tasoa.

Ei kande lähteä vitosvaihteella pyrkimään siihen kymppitonnin askelmäärään, jos sun askeleet ovat tällä hetkellä jatkuvasti 5000 tai alle askeleen hujakoilla.

Kuten aina tavoitteita asetettaessa, niin myös tässä asiassa: jaa tavoite pienempiin osiin.

 

Aloita ensin siitä, että lisäät askelia pikkuhiljaa.
Tyyliin 500 askelta päivässä viikon ajan. Seuraavalla viikolla voit lisätä uudet 500 askelta. Jatka tätä samaa rataa, kunnes esimerkiksi
10 000 täyttyy.

 

Ja sanotaan tähän vielä lopuksi se, että ei tietenkään pelkkä askeleiden mittaaminen riitä tuomaan auvoista autuutta. Myös ruokavalioon ja uneen, ylipäätään kokonaisuuteen,  on kiinnitettävä huomiota. 😉

 

Hei tuli muuten mieleen, että mua kysyttiin pitämään Unisport Kluuvissa pe 27.10. klo 19 maksuton ”Hyvinvoinnin priooriteetit” -luento (sijainti: Tiedekulma). Tuu kuuntelemaan! <3

 

Ihanaa arkea kaikille,
x Kipa

 

Artikkelikuvat: Veera Kurittu

 

Edellinen kirjoitukseni:

Hifistely | Onko meillä vaan liikaa kaikkea?

 

*** Seuraa minua ***

FacebookYouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

hyvinvointi

~ Intohimolla ajettu asia on luotu onnistumaan. ~

(Visited 2 377 times, 2 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 18
Tykkää jutusta