AHDISTAAKO SINUA TERVEELLINEN SYÖMINEN?

SYÖMINEN | KUN TERVEELLISYYS JA RAVINTOAINEET AHDISTAVAT

Tiedättekö mihin törmään usein? Siihen, että jengiä ahdistaa terveellinen syöminen, makrot/mikrot/ravintoarvot, terveys ja ”oikein” tekeminen jne. Syönkö oikein, liikunko oikein, nukunko oikein, teenkö mitään oikein…

Ja väheneekö terveys, jos syökin jotain herkkua terveellisen ruoan sijaan? Tällöinhän ei saa riittävästi kaikkia ravintoaineita palautumisen, treenin tai terveellisen elämän perustaksi.

Tai onko se paha asia, jos ei syö kellon tarkasti ja tasaisin väliajoin? Entä jos kerran-pari skippaakin aterian, meneekö kaikki ketuiksi?

 

syöminen

SYÖMINEN | RENTOUS TEKEMISEN POHJALLA

Tiedättekö, miten nyrkkeilijä saa lyöntiinsä voimaa? Rentouden kautta. Entä milloin ihminen on luovimmillaan? Ollessaan rentona. Tiedättekö milloin ihminen kehittyy ja palautuu parhaiten? Täydellisessä rentoudessa. Millä golfaaja tekee parhaimmat lyöntinsä? Säilyttämällä rentouden. Entä millä lätkänpelaaja saa nopeimmat reaktiot räjähtävään lähtöön luistelupotkussa?

Aivan. Rentouden kautta.

Rentoutta ei voi liikaa korostaa terveellisissä elämäntavoissakaan. Rentous näkyy käytännössä siinä, että lakkaamme vaivaamasta päätämme jokaikisellä detaljilla ja unohdamme suorittamisen.

Suorittaminen häiritsee rentoutta. Suorittaminen saa meidät jännittyneeseen tilaan ja jännittyneeseen tilaan sisältyy aina negatiivisuutta. Negatiivisuus on hajottavaa ja toisaalta siihen liittyy epämukavia tuntemuksia. Ihmisen aivot taas pyrkivät pois epämukavuudesta kohti mukavuutta.

 

Parhaiten onnistut terveissä elämäntavoissa, kun pidät homman rakentavana ja positiivisena – ja uskot itseesi.

 

Mitä ihmettä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?

 

syöminen

SYÖMINEN | KUKA TAI MIKÄ SINULLE ON KERTONUT OIKEASTA/VÄÄRÄSTÄ TAVASTA SYÖDÄ?

Suosittelen myös oikeasti tutkailemaan omia uskomuksiasi:

 • Kuka tai mikä on kertonut sinulle, mitä on oikein syödä?
 • Kuka tai mikä on kertonut sinulle, mikä on riittävä määrä ruokaa, jotta palaudut, jaksat treenata tai hoikistut?
 • Kuka tai mikä sinulle asetti tarkat kellon ajat ja sekuntit oikeanlaiselle syömisrytmille?

Ohessa muutama tarkistuskysymys. Eli mistä käsityksesi tai uskomuksesi tulevat? Joillain ihmisillä saattaa olla, että on pakko syödä inkivääriä tietty määrä päivässä, jotta ei tule flunssaa (ja silti on flunssaa). Jotkut taas ajattelevat, että 6 pähkinää on oikea määrä pähkinöitä kerralla (???).

Joillekin rasvaton maito on aukottomasti paras vaihtoehto, sillä kevyt maito lihottaa (ei lihota).

Ja vaikka kaikkia näitä terveyden kannalta täysin pikkunippelijuttuja tahkotaan, niin silti ei ole terve, hoikka, nuku hyvin tai riittävästi, ole tavoitteessaan tai mitä ikinä nyt ajatteleekaan tavoitteekseen. Miksi?

Juurikin siksi, että keskitytään nippelistaffiin. Unohdetaan metsä, nähdään vain yksittäisiä puita.

Sanoisinkin, että pohdi siis hetki sitä, mistä uskomuksesi tulevat? Mistä ja miten käsityksesi esimerkiksi terveydestä muodostuu?

 

syöminen

MUISTA: ISOT LINJAT ENSIN

Ja seuraavaksi tarkista itseltäsi se, että mihin sinä keskityt. Keskitytkö isoihin linjoihin, kuten

 • Ylipäätään säännöllinen syöminen – ei pilkuntarkat kellonajat
 • Monipuolinen syöminen – ei yksittäiset ravintotekijät, ruoka-aineet tai vitamiinit
 • Riittävä uni ja palautuminen – myös luppoaikaa ja ”ei mitään tekemistä” aikaa, ei siis pelkästään treenitauko
 • Nautinnollinen liikunta – pakkovääntö ei ole pitkäkestoinen, uskalla siis rohkeasti kokeilla tehdä omaa juttuasi

 

SYÖMINEN JA TERVEYS | SINÄ OSAAT KYLLÄ!

Sinä itse olet itsesi paras asiantuntija. Sinä tiedät oman elämänrytmisi ja siten tiedät mihin kohtaan ruokailusi parhaiten sijoittuvat.

Lisäksi sinä tiedät, mistä vatsasi tykkää tai mistä sinä tykkäät. Sinulla on tieto, joten luota itseesi – osaat kyllä. Kunhan annat vain itsellesi mahdollisuuden vastata.

Aika usein etsimme vastauksia ulkopuolelta, jolloin myös pakotteet tulevat ulkopuolelta. Lääkäri käski, kaverit ovat tietynnäköisiä, somessa ihanteet jylläävät, vanhemmat sanoivat jne.

Helposti unohdamme kääntää katseen siihen olennaisimpaan – meihin itseemme.

 

Ulkopuoliset pakotteet eivät pitkällä aikavälillä toimi, sillä ne eivät ole sisälähtöisiä: ne eivät lähde sinun omasta halustasi käsin.

 

Joten nyt loppuviikko relaa ja nauti siitä, että YOU ROCK ja SINÄ OSAAT KYLLÄ. <3

 

Ja jos aiheesta tulee mitä tahansa kysyttävää, niin klikkaa kommentteihin. On kiva jutella teidän kanssa. <3

 

Perjantai-yay!
x Kipa

 

Tsekkaa myös:

Himoliikunta | Voiko liikuntaa harrastaa varastoon?

 

*** Seuraa minua ***

Facebook – YouTubeBloglovin

 

*** Instagram: Coachingkira ***

coachingkira

<3

(Visited 3 794 times, 1 visits today)
kira

Instagram: coachingkira Snapchat: kipatiivola **** KTM Auktorisoitu Personal Trainer TrainerLab-kouluttaja Työhyvinvointivalmentaja Elämäntaidon valmentaja Ryhmäliikunnan ohjaaja Yrittäjä Bloggari

10 vastausta artikkeliin “AHDISTAAKO SINUA TERVEELLINEN SYÖMINEN?”

 1. Allekirjoitan koko jutun, paitsi sen että tiedän mistä vatsa tykkääkun en tiedä niin ollenkaan, olen kokeillut ties mitä vaihtoehtoja, karsinut jotain pois, mutta se kipeytyy jatkuvasti ilman mitään logiikkaa. Voi olla että kahtena päivänä on prikulleen samanlaiset lounaseväät, toisena ei mitään ongelmaa ja toisena maha on kuin kaasupallo heti syömisen jälkeen. Voi kun ymmärtäisimmekin toisiamme paremmin! No joo tietyn yhteyden huomaa sen mukaan onko stressiä, onko nukkunut tarpeeksi jne mutta sekään ei vielä selitä kaikkea

  • Mä uskon, että löydät sen vielä. Se tulee jostain ehkä vähän ohimennenkin. Tai jos ei tule, niin oletko jutellut jonkun kanssa, joka voisi kanssasi tsekata asiaa? Ja sulla on tutkittu kaikki, eli poissuljettu keliakia, laktoosi ja ruoka-aineherkkyydet? Jos ei vielä, niin suosittelen! <3

   Tsemppiä huikeesti!

 2. Hyvä kirjoitus! Itse etsin aikaisemmin pitkään vatsan oireilujen vuoksi sitä oikeaa, minulle sopivaa ruokavaliota (kävin varmasti kaikki ruokatrendit läpi) kunnes tajusin että avain piilee rennossa suhtautumisessa ruokaan/syömiseen. Mahdollisimman puhdas, yksinkertainen ja luonnollisessa muodossaan oleva ruoka toi minulle hyvän olon ja vatsaankin rauhan. Käytännössä siis lopetin kevyttuotteiden käytön ja tilalle voita, täysrasvaiset maitotuotteet, hyvät rasvat itsetehty kasvispainotteinen ruoka.

  By the way-oot Kipa upeen näköinen<3

  • Sulla on kyllä ollut kova puuha koluta kaikenlaisia ruokavalioita läpi! Vatsa- ja suolistoseikat kun eivät ole ihan helppoja tai yksiselitteisiä parhaimmillaan.

   Sama vika rahikaisella: huomasin itsekin aikoinaan, että rentous on se juttu. Mitä enemmän pingotan, sitä enemmän keturalleen menee. Näissä mun kirjoituksissani on todella paljon myös omakohtaista kokemusat ja kokeilua. 😀

   On niiiin hieno juttu, kuinka olet löytänyt oman ruokavaliosi – onnea! Se on iso asia! <3

   Oooo, kiitos. Mä vähän nolostuin… 😀 <3

 3. Aamen! Just näin, hyvä kirjoitus. Samoja asioita käydään läpi mun vastaanotollakin, yleensä perusasiat on se juttu, ei nippelitieto ja siitäkin hyötyä vasta kun isot linjat laitettu kuntoon. 🙂

  • Ja siunausta! 😀 Kiitos, kiva kun kävit lukemassa & kommentoimassa! 🙂 Juuri näin: nippelitieto on sitten, kun kaikki muu on kohdillaan. Välillä tuntuu, että oikastaan vähän liikaa ja liian ajoissa. 😀

 4. Nää sun blogikirjoitukset tulee mulle aina niiiiin oikeaan aikaan ❤
  Kiitos jälleen hyvästä tekstistä ❤

  • Moikka Miia! <3 Iso kiitos, ihana jos ja kun tulee käyttöön! Sitä varten täällä ollaan, että saisitte apuja. 🙂

   Kivaa viikonloppua ja tsemppiä!
   <3 Kipa

 5. No AAMEN!! Voin kertoa että ärtyvän suolen oireyhtymään esimerkiksi ei fodmapit auta jos nuttura kireällä sitäkin suorittaa! Se on se ja sama syötkö sen banaanin raakana vai kypsänä jos stressipäissään keskityt nauttimisen sijaan siihen itse ruoka-aineeseen ja pohdit mitenkä tää nyt vaikuttaa vai pitäisikö sittenkin ottaa muuta ym. Ja eikö se niin ole että metsä se rentouttaa eikä se yksi puu siellä takapihalla vai miten se oli 😄😄 ja hei muikkeli oot kyllä söpö ku mikä 😍😍 HALEJA JA SUPERIA VIIKONLOPPUA JA BOSSELLE BUSUJA 💖💖

  • No hei nimenomaan! Mä en käsitä, kun kaikkea pitää mennä ylisuorittamaan. Ei kaikki ole niin justiinsa. Oikeasti: me ihmiset voitais joissain asioissa relata vähän. Ei tietenkään niin, että elintavat heitetään lekkeriksi ja millään ei ole enää mitään väliä. Mutta että vauhkoominenkaan ei auta. 😀 😀

   Haha, kutakuinkin noin ne metsät ja puut menee! 😀

   Oooo, kiitti – ihana olet, kiitos! Supermassiivista viikkoa ja Bosselta pusu takas! <3 <3 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 24
Tykkää jutusta